У Кијеву је одржана редовна седница Верховне Раде Украјине. Раније је министар иностраних послова Украјине Павел Климкин рекао да су украјински политичари спремни да промене украјински Устав да би НАТО војне базе постале реалност.

Међутим, није све толико једноставно како изгледа на први поглед. У Уставу Украјине постоји члан 17, у којем се наводи да распоређивање страних војних база није дозвољено на територији Украјине, а тај члан је део «заштићеног» одељка. Промене у овом одељку су дозвољене тек након одржавања референдума.

Очигледно је да кијевски режим не планира да одржи референдум, јер веома мали број грађана подржава иницијативу о НАТО базама на територији Украјине.

Након много година живота у Украјини, а после посматрања онога шта се десило у Црној Гори, Драган Станојевић, рођени Дњепропетровац, се у емисији «Мишљење» на ТВ Њуз фронт осврнуо и на мотивацију украјинских посланика.

«Стално гледам украјинске вести и сваки пут се изненадим. Живео сам у Украјини и учествао на разним састанцима, видео сам незадовољство украјинског народа, који је тада разумео шта је НАТО. Украјински народ добро зна да је НАТО бомбардовао Југославију, да је НАТО «прљава рука» САД дизајнирана да постави одређене народе на колена и натера их да се понашају у складу са захтевима Вашингтона», рекао је Станојевић.

Вест о измени украјинског Устава је оставила јак утисак на Драгана Станојевића.

«Не знам да ли постоји таква пракса у неким другим земљама. Ако Украјина измени Устав ради приступања НАТО-у, а онда се након неког времена појави нека нова европска организација, шта ће тада радити власти у Украјини? Чији ће Украјина бити члан?», поставља питање стручњак.

Драган Станојевић је скренуо пажњу и на ситуацију у српској покрајини Косово и Метохија, где се налази америчка база.

«Данас је Космет највећа транзитна тачка за трговину дрогом. Сва дрога одлази у Европу кроз Косово, а све ово покривају снаге НАТО-а. Тамо данас постоји самовлашће. Да ли је украјинском народу то потребно?», нагласио је експерт.

Стручњак је на крају скренуо пажњу на чињеницу да председник Порошенко није заинтересован за ставове свог народа и да ради по свом нахођењу.

«Сетите се, недавно су се шаљивџије представиле као Петро Порошенко и разговарали са председником ЦГ Милом Ђукановићем. Током разговора, они су поставили и питање о томе како је он (Ђукановић) увео земљу у НАТО? На шта су добили одговор: «Па, ја нисам будала која пита народ шта да ради? Продружити се или не НАТО-у? Порошенко је највероватније чуо и послушао овај савет и одлучио да на тај начин спроведе интеграцију Украјине у НАТО», закључио је Драган Станојевић.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;