Страни фактор, који нам свакодневно говори о европским вредностима има само своје приоритете и ништа више, написао је у свом ауторском чланку Владимир Кофчегарски, председник азијско-пацифичког трговинског савета Македоније за портал МКД.мк.

Фото: mkd.mk

НЕОДГОВОРНОСТ је ваша и према вашој отаџбини да 30. септембра останете код куће и бојкотујете, рекао је у свом очајничком обраћању господин који је пре неколико година као кандидат за председника Републике Македоније народ назвао овцама. Сви знамо како су њему (садашњем македонском координатору за НАТО -ред. ур.) Стеви Пандеровском «овце» пресудиле на изборима.

НЕОДГОВОРНОСТ је то што је та иста политичка опција 2004. године бојкотовала референдум о територијалној организацији и захтевала од својих чланова да остану код куће, а данас нам говори да народ нема право на бојкот, јер је најважније да се изађе на референдум.

НЕОДГОВОРНОСТ је то што нас део присталица ове групе свакодневно узнемирава и позива да гласамо са слоганом «ако си против, буди демократа и искористи своје право гласа». Ево једне поруке демократама — задржавам своје демократско право да гласам против, али бојкотом, јер ће само тако мој глас бити заштићен од демократске референдумске кухиње — Better safe then sorry!

На крају крајева, ви сте имали то исто право бојкота 2004. године, зашто га сада ми немамо?! Двоструки стандарди? Ма, нееееееее!

НЕОДГОВОРНОСТ је када део присталица ове групе етикетира све оне, који су против овог споразума, као присталице странке ВМРО или чланове те опције. Ове етикете су у најмању руку непристојне!

Кофчегарски у свом чланку даље критикује владајућу странку за коју каже да је питање референдума претворила у окршај две највеће македонске политичке партије СДСМ И ВМРО, као да «трећа опција не постоји».

Ви као да и даље живите у времену у коме постоје само ВМРО и СДСМ без треће опције, а ја ћу додати само то да све анкете у последњих 5-6 година показују да две главне македонске партије имају укупно 35-38% подршке заједно, а насупрот њима су људи који су незадовољни и неопредељени са 38-41%. Ова земља већ годинама чека на бољу климу, нову македонску трећу опцију.

НЕОДГОВОРНОСТ је изјава премијера Зорана Заева од пре неколико недеља којом је рекао да ће референдум бити обавезујући, а затим се исправио и рекао «консултативни» — just in case!

НЕОДГОВОРНОСТ је потписати споразум у име нације, а онда тражити сагласност народа за своје поступке, уместо да се прво консултују, а после потписују!

НЕОДГОВОРНОСТ је прошверцовати три у једном референдумском питању. Ја сам на пример за ЕУ, али против НАТО-а и против споразума о новом имену! И како ја да гласам?! (референдумско питање гласи: „Да ли сте за ЕУ и НАТО прихватањем Преспанског договора?” — ред. ур) И стотине хиљада грађана! Шта да радимо са овим људима? Дакле, нудите лимун, цитрус и наранџу људима и тражите да гласају као да су сви исто воће!

Живела мајка природа — нису исти! Једна је врло кисела, друга мање кисела, трећа најмање кисела па чак и слатка. Остављам вашој машти да одлучите ко је ко!

НЕОДГОВОРНОСТ је то што страни фактор, који нам је узгред «пријатељ», свакодневно говори о европским вредностима, а сада ћути и глуми лудило у време када би требало прво зауставити корупцију и криминал.

Али наш «пријатељ» има само своје приоритете и ништа више, а ви Македонци и даље верујете у свашта. Тај наш пријатељ се појавио само у два кључна момента — у време избора и наводне злоупотребе Државне изборне комисије и Антикорупцијске агенције, као да је остатак система савршен и спреман за ЕУ, упс извините — за НАТО.

Парализом ове две институције дали су до знања позицији и опозицији да неће бити никаквих превремених избора све док не заврши процес придруживања НАТО-у.

Да су прави пријатељи, осуђивали би непотизам и криминал! Борили би се заједно са грађанима Македоније који захтевају напредак и правду, али уместо тога нам са ТВ екрана све време говоре само о вредностима у нашем друштву, а истовремено их гуше!?

На крају бих да пошаљем поруку људима да се освесте и размотре.

Ако се чита између редова, видећете да свим страним факторима име није тако велики проблем као корупција, судство и систем уопште.

Референдум није ни о уласку у ЕУ, већ о чланству у НАТО и о интересима наших «пријатеља» да блокирају тзв. руски утицај и ништа више!

Кућа се гради од темеља, не од крова. Ова кућа је стара 27 година, трула је и мора да се руши и поново гради, али овај пут на чврстим темељима!

 

Владимир Кофчегарски

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;