Расправа о буџету за идућу годину у немачком Бундестагу усијала се кад су посланици ултрадесничарске странке Алтернатива за Немачку (АФД), демонстративно напустили седницу којој је присуствовала канцеларка Ангела Меркел.

Разлог је била изјава посланика Социјалдемократске странке Немачке (СПД) Јоханеса Карса да су «десничарски радикали у парламенту бахати» и да «их мржња чини ружним».

Десничари су се вратили тек пошто је социјалдемократа завршио говор.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, чија је фотеља додатно уздрмана после насиља и демонстрација у Кемницу, суздржала се од вербалног дуела са десничарским посланицима чији рејтинг расте.

Меркелова је показала разумевање за протесте огорчених грађана у Кемницу због напада миграната ножем у којем је живот изгубио немачки држављанин, али је нагласила да «емоције не могу бити оправдање за демонстрације против људи».

Нећемо дозволити да се у нашем друштву на подмукао начин изопштавају читаве етничке или верске групе. То важи за Јевреје и муслимане, као и за атеисте — поручила је канцеларка.

За будућност ЕУ је, по њеном мишљењу, одлучујуће «заједничко европско решење» за мигранте које, како је рекла, још није пронађено. Изазов је окарактерисала већим од финансијске и криза евра од пре десет година. Затражила је да се више инвестира у Африку да би се сузбили узроци избеглиштва.

Претходно је, међутим, Александар Гауланд (на слици десно), шеф посланичке групе АФД поново назвао мигранте главним проблемом Немачке и набројао кривична дела избеглица и азиланата.

Меркелову је оптужио да шири лажне вести да је у Кемницу било лова на људе, рекавши да је међу демонстрантима било «неколико агресивних шупљоглаваца».

Уместо Меркелове, одговорио му је социјалдемократа Мартин Шулц.

Он је оптужио Гауланда да се «у говорима служи уобичајеним реторичким средствима фашизма». Шеф посланичке групе либерала Кристијан Линднер позвао је друге странке да сарађују на плану избегличке политике, да би се супротставиле политици АФД.

Државотворне странке центра морају да се удруже да би се постигао миграциони и интеграциони консензус. То би био начин да ултрадесничари постану мали и елиминишу се као претња државном поретку — рекао је Линднер, говорећи о АФД.

ШЕФ ОБАВЕШТАЈАЦА УЗ АЗН

Шеф једне од немачких обавештајних служби Ханс-Георг Масен, који је недавно изјавио да су снимци насиља ултрадесничара у Кемницу лажирани, предао је извештај његове Службе за заштиту уставног поретка ултрадесничарима АФД чак пет недеља пре објављивања.

Стефан Бранднер, посланик АФД, ТВ АРД је рекао да су разговарали 13. јуна «о подацима из извештаја који се тичу броја миграната и буџета Службе».

Масена подржава министар унутрашњих послова Хорст Зехофер. Социјалдемократе траже његову оставку.

И. СТАНОЈЕВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

Тагови: ; ; ; ;