Реакција Лондона на интервју Александра Петрова и Руслана Боширова, које Велика Британија оптужује да су умешани у инцидент са тровањем Скрипаљевих у Солсберију, апсурдна је, неприхватљиво је на било који начин повезивати руководство Русије са тим инцидентом, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Став Русије нимало се није променио, наше исходиште је једносмислено, транспарентно и доследно. Сматрамо неприхватљивим да се на било који начин повезује руско руководство са тим што се догодило у Солсберију“, истакао је он.

Портпарол Кремља је рекао и да званично није познато да су Боширов и Петров на било који начин прекршили закон Руске Федерације, али и ван њених граница.

„Ништа се против њих није предузимало, јер не постоји ниједан основ за тако нешто. Нису прекршили никакав закон, а није нам познато да су то учинили ни било где другде у свету“, нагласио је.

Песков jе у обраћању медијима потврдио најаве медија да би сусрет руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана могао бити одржан у понедељак у Сочију и додао да се активно ради на припреми састанка.

Осврнуо се и на питање аутокефалности Украјинске православне цркве, рекавши да Кремљ помно прати сва дешавања о том питању, али да то није питање руководства државе, као и да се Кремљ ни на који начин неће мешати у питања Руске православне цркве.

„Наравно да та тема изазива забринутост, али држава се неће мешати. За Москву и за цео православни свет је од пресудне важности да се јединство православља очува“, закључио је.

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;