Око хиљаду грађана протестовало је против премијера Мађарске Виктора Орбана, тражећи да влада поштује демократска права и друге вредности ЕУ. Аустрија тражи проверу гласања против Мађарске у ЕП.

Скуп су организовале левичарске опозиционе партије, преноси Ројтерс.

Европски посланици су у среду изгласали почетак процеса санкционирања Мађарске због, како су навели, «озбиљног кршења» основних европских правила, а епилог би могао бити одузимање гласачких права Будимпешти унутар ЕУ.

«Европа је стала уз нас, сад је наш ред. Орбан и његова странка Фидес су изгубили у Европском парламенту, а Мађарска је победила», навели су организатори у саопштењу на Фејсбуку.

Демонстранти на протесту носили су заставе Мађарске и Европске уније.

Аустрија је затражила од правних стручњака ЕУ да преиспитају одлуку Европског парламента о покретању поступка санкционисања против Мађарске, саопштило је аустријско министарство спољних послова.

Истрагу је затражио потпредседник аустријске владе Хајнц-Кристијан Штрахе чија је Слободарска партија блиска странци Фидес мађарског премијера Виктора Орбана, преноси Хина.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто најавио је да ће Будимпешта тражити правне начине за оспоравање одлуке, јер гласови уздржаних нису узети у обзир, што је променило исход гласања.

РТС

Тагови: ; ; ;