За и против: Митинг и контрамитинг у Македонији због референдума

У Македонији су данас одржана два митинга уочи референдума који је заказан за 30. септембар.

Око 2.000 људи окупило се у Штипу на протесту против споразума Скопља и Атине о промени имена Македоније, који је организовала опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ.

„Они искоришћавају снажну вољу македонског народа да постигне европске стандарде, истински просперитет, стабилност и безбедност, да прогурају агенду која је против наших државних и националних интереса“, рекао је лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски обраћајући се окупљенима у Штипу, преноси Ројтерс.

Истовремено, више хиљада Македонаца изашло је на улице Скопља у знак подршке опцији „за“ споразум са Грчком о промени имена македонске државе, претходно је јавио АП.

Грађанима се обратио и премијер Зоран Заев, који их је позвао да 30. септембра изађу на референдум о промени имена земље и поручио да је 30. септембар „дан за писање историје, за европску Македонију“.

Заев каже да је 30. септембар „дан избора, дан акције, а не дан за останак код куће“, пренела је МИА.

Обратио се и председник македонског парламента Талат Џафери који је рекао да би сви требало да изађу на референдум и будућим генерацијама дају земљу која нема проблем са историјом, географијом, „отаџбину која је заједничка и равноправна за све“.

Македонски грађани изјасниће се 30. септембра да ли подржавају или не споразум Атине и Скопља о промени имена македонске државе у Република Северна Македонија, што би могло да отвори пут чланству Македоније у НАТО-у.

Македонски грађани изјасниће се 30. септембра да ли подржавају или не споразум Атине и Скопља о промени имена македонске државе у Република Северна Македонија, што би могло да отвори пут чланству Македоније у НАТО-у, подсећа АП.

Грађанима се током митинга, испред канцеларије ЕУ у Скопљу, обратио и премијер Зоран Заев, који их је позвао да „зграбе историјску прилику и подрже споразум о имену“, пренео је Танјуг.

Спутњик