Северна и Јужна Кореја потписале споразум: Прекид војних вежби и Олимпијада на помолу

Северна и Јужна Кореја су се договориле да повуку војску из демилитаризоване зоне и разоружају персонал пограничног града Панмунџома, као и да престану са одржавањем војних вежби у близини линије раздвајања двеју земаља, наводи се у споразуму који је потписан на крају самита у Пјонгјангу на ком су учествовали лидери Ким Џонг Ун и Мун Џае Ин.

Северна и Јужна Кореја потписале споразум: Прекид војних вежби и Олимпијада на помолу

„Обе стране су се договориле да у потпуности повуку посматрачке пунктове Југа и Севера на растојању ближе километар као експеримент за потпуно повлачење посматрачких тачака из демилитаризоване зоне“, наводи се у документу који су потписали министри одбране Северне и Јужне Кореје у присуству Ким Џонг Уна и Мун Џае Ина.

Споразум предвиђа и прекид великих војних вежби и војних налета у близини демилитаризоване зоне од 1. новембра.

Како се наводи из заједничке изјаве лидера двеју држава, Северна Кореја је обећала да ће затворити свој ракетни полигон Тончани и потпуно демонтирати нуклеарни објекат Јонбјон.

Осим тога, Ким Џонг Ун и Мун Џае Ин су се договорили да већ 2018. године почну рад на повезивању железница и путева које сада дели тампон-зона. Овај пројекат је направљен за излазак Транскорејске на Транссибирску магистралу за испоруку терета у Европу преко Северне Кореје и Русије.

Пјонгјанг и Сеул су одлучили да пошаљу заједнички захтев за одржавање Олимпијских игара 2032. године и да пошаљу заједничку екипу на Игре.

Ким Џонг Ун је на крају посете обећао да ће ускоро посетити Сеул. Ако до тога дође, то ће бити прва посета севернокорејског лидера јужној престоници.

Председник САД Доналд Трамп поздравио је потписивање војног споразума.

Самит Северне и Јужне Кореје се одржава у Пјонгјангу од 18. до 20. септембра.

Коментари: