Северна и Јужна Кореја практично прогласиле крај рата

Лидери Северне и Јужне Кореје су практично прогласили крај рата, изјавио је представник председничке администрације у Сеулу.

Северна и Јужна Кореја практично прогласиле крај рата

„Лидери Југа и Севера су својим договором практично прогласили прекид рата на Корејском полуострву“, рекао је представник председничке администрације.

Председница Савета Федерације Валентина Матвијенко изјавила је да Русија поздравља зближавање позиција Северне и Јужне Кореје и позвала међународну заједницу да не омета овај дијалог и да им дозволи да се договоре.

Како је раније објављено, на самиту у Пјонгјангу лидери су донели заједничко саопштење о мерама за денуклеаризацију, о отклањању ратне претње и мерама за успостављање поверења. Министри одбране Северне и Јужне Кореје потписали су додатни свеобухватни споразум о мерама за претварање Корејског полуострва у мирну зону.

Споразум предвиђа и прекид великих војних вежби и војних налета у близини демилитаризоване зоне од 1. новембра.

Како се наводи из заједничке изјаве лидера двеју држава, Северна Кореја је обећала да ће затворити свој ракетни полигон Тончани и потпуно демонтирати нуклеарни објекат Јонбјон.

Пјонгјанг и Сеул су одлучили да пошаљу заједнички захтев за одржавање Олимпијских игара 2032. године и да пошаљу заједничку екипу на Игре.

Коментари: