Сједињене Државе су оптужиле Иран да је наводно «лидер» у спонзорству тероризма, позивајући се на шест земаља у којима је Иран наводно подстакао насиље.

Међу шест земаља у којима се, према америчким дипломатима, Иран «мешао»: Либију, Сирију, Ирак, Јемен, Бахреин и Афганистан.

Међутим, у 2018. години дошло је до великих промена у многим деловима Блиског истока. Сиријски рат се смањује, избори у Ираку показали су све већу популарност Муктада ал Садра, анти-америчког.

Либан остаје стабилан са војним присуством Хезболаха. Бахреин остаје стабилан са својом шиитском већином и сунитском монархијом, уз малу помоћ из Саудијске Арабије, и Афганистан остаје нестабилан, упркос «борби». У Јемену сукоб је само погоршан, све више и више цивила умире од америчких бомби које су углавном одбациле Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

Ако прочитате западну штампу, постаје тешко раздвојити чињенице од фикције. Да ли Иран заиста подржава владу Хусит у Јемену? Да ли је Хезболах стварно терористичка група или је то антитерористичка група?

На ова питања одговорио је помоћник професора енглеске књижевности и оријенталних студија Универзитета у Техерану. Декан Одељења за међународне студије Сеиед Мохаммед Маранди у интервјуу новинској агенцији Спутњик. Експерт је прошао кроз све земље које је наишао на америчком Стејт дипартменту и представио савремену слику.

ЛИБАН

Хезболах је створен након што је Израел освојио Либан 2006. године — то је била организација Националног отпора који је присиљавао израелске трупе да напусте земљу. «Стога, стварање Хезболаха је резултат исраелског насиља, али не иранског», рекао је Маранди.

СИРИЈА

Слична ситуација се дешава и у Сирији, где су разне нелегалне наоружане групе и терористичке групе под покровитељством Запада, Саудијске Арабије и Израела, као што су Ал-Каида, ИГИЛ и Џебхат Ан Нусра, спроводиле антивладинску кампању у нади да ће освојити арапску земљу и уклонити Башара ал Асада са функције председника Сирије.

У рату против тероризма у Сирији, правну помоћ Дамаску пружили су руски војни и ирански војни саветници, које је позвала сиријска влада.

«У ствари, земље које су допринеле насиљу у овим земљама, као што су Ирак, Сирија и Либан, су земље које подстичу вехабизам. То је иста ствар која се догодила у Авганистану у осамдесетим годинама. Сједињене Државе и Саудијска Арабија су створиле екстремисте у Авганистану, а сада су то исто поновили и у Сирији «, рекао је стручњак.

ИРАК

«Проблем западних медија је да они пружају информације на начин који жели Вашингтон. На пример, рекли су да су ирански противници победили на изборима у Ираку. Али, видимо да, упркос огромном притиску Сједињених Држава, проамерички кандидат, нема шансе да остаје на свом положају «, рекао је Маранди.

Према експерту, у Ираку су одржани демократски избори, а Сједињене Државе не желе прихватити изборне резултате, јер ова слика није погодна за Сједињене Државе.

ЈЕМЕН

Иранци чак немају стварно присуство, јер Јемен је окружен Американцима и Саудијцима. Американци и Саудијци су учинили нешто без преседана у савременој историји човечанства, народ Јемена доводе до оскудације у храни како би их бацили на колена.

«Саудијци су бомбардовали школе, болнице, школске аутобусе са децом. На хиљаде људи умрло је као последица овог рата. Саудијска Арабија је користила америчко оружје «, рекао је Маранди.

БАХРЕИН

«Ситуација са Бахреином је једноставна. САД подржавају владу која је потиснула вољу народа. Саудијци помажу властима Бахреина да остану на власти «, објашњава стручњак.

АВГАНИСТАН

У случају Авганистана, према експерту, ситуација је поприлично смешна.

Талибани имају вахабистичку идеологију, као и Саудијска Арабија. Једине две земље на свету које званично признају талибане * су Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати (обе државе су савезници Сједињених Држава). Коју идеологију имају талибани? — вехабизам. Која је идеологија ИГИЛ *? — вехабизам. Која је идеологија Ал-Каиде *? — вехабизам. Све ове групе и организације подржавају то, па тако и једног од кључних америчких савезника у региону — Саудијску Арабију «, рекао је стручњак.

Укратко, Маранди је рекао да је једини одговор на питање ко је заправо светски лидер у спонзорству тероризма САД.

* — терористичка група забрањена у Русији и свету.

Тагови: ; ; ; ; ;