Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич упозорила је Приштину и Тирану да су у обавези да у потпуности спроведу одредбе Спразума о стабилизацији и придруживању које се односе на коректно управљање границама.

«И Косово и Албанија су се обавезали на коректно управљање границама и граничним прелазима уз пуно поштовање услова који проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању. Ми очекујемо да се они понашају у складу са тим», поручила је Маја Коцијанчич.

У саопштењу достављеном Танјугу, поводом позива директора Канцеларије за КиМ, Марка Ђурића, да се Брисел изјасни о најави косовског премијера Рамуша Харадинаја о «отварању границе између Косова и Албаније од Нове године», Коцијанчичева каже да ЕУ обично «не коментарише коментаре», али и истакла да је у «тренутку када председници Вучић и Тачи настављају рад у оквиру дијалога неопходно избећи све провокативне (или оне које тако звуче) изјаве или акције».

«Посао на правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа, који мора бити обострано прихватљив и у складу са међународним правом, комплексан је и тежак процес, а двема странама је потребно простора за дискусије и мирна атмосфера где ће мудрост и лидерство преовладати», поручила је Коцијанчичева.

Портпаролка Европске комисије додала је да ЕУ ради са свим партнерима на Западном Балкану на бољим условима за трговину, на питању миргација, управљања границама и безбедности.

Напоменула је да су на Самиту у Софији сви лидери из региона потврдили посвећеност успостављању регионалне економске зоне која ће обезбедити унутаррегионалну трговину и убрзати привредни раст и напредак.

Додала је да је ЕУ инвестирала у побољшање објеката на границама и граничним прелазима у целом региону, као и да је Европска агенција за граничну и обласку стражу иницирала споразуме са Албанијом, Македонијом и Србијом.

«Наши заједнички напори са свим партнерима на Западном Балкану и добра сарадња у циљу побољшања трговине у региону, као и обезбеђивање услова за безбедан и функционалан безвизни режим су на снази и од кључне су важности за ЕУ», закључила је Коцијанчичева.

Танјуг

Тагови: ; ; ;