Руди Ђулијани, адвокат америчког председника Доналда Трампа, сматра да санкције САД против Ирана изазивају економске проблеме које би могле довести до «успешне револуције», што је у супротности са ставом администрације да промена власти у Техерану није политика Вашингтона.

«Не знам када ћемо их свргнути. Могло би то бити за неколико дана, месеци или пар година, али то ће се десити», рекао је Ђулијани који је говорио на самиту «Иранског устанка» у организацији «Иранско-америчке заједнице» која је против режима у Техерану.

Ђулијанови коментари контрадикторни су ставу Трампове администрације упркос увођењу санкција којима се наноси штета привреди Ирана.

Трамп је у мају повукао САД из међународног споразума са Ираном постигнутог 2015. године након чега је његова администрација увела санкција Техерану, укључујући регулативе за извоз нафте из Исламске Републике, а које ће на снагу ступити од 4. новембра.

Иран тврди да поштује споразум постигнут између Техеранм САД и пет других свјетих сила.

У кварталном извештају Међународне агенције за нуклеарну енергију објављеном прошлог месеца наводи се да је Иран унутар граница главних рестрикција споразума.

 

Тагови: ;