Димитров: За Македонију нема плана Б

Шест дана уочи референдума у Македонији, на којем ће се грађани изјашњавати о (не)прихватању споразума са Грчком о новом имену те бивше југословенске републике и прикључењу ЕУ и НАТО-у, много је недоумица и дезинформација, а министар иностраних послова Никола Димитров поручује да су сви светски лидери сагласни да план Б за ту државу не постоји.

Димитров: За Македонију нема плана Б

Македонски референдум је расписан као саветодавни и у случају да пропадне, односно да већина грађана буде против споразума са Грчком, власт тврди да ће да се повуче, а ако већина буде „за“, спорзум ће бити достављен надлежним институцијама.

Међутим, успешност македонског референдума неће значити ништа, уколико споразум не буде ратификован у грчком парламенту, рекао је Димитров.

У намери да разјасни моге нејасноће у вези са споразумом, министар спољних послова, Димитров, је на конфеенцији за новинаре рекао да је Македонија довољно сазрела као друштво да може да се суочи са реалношћу да пут ка ЕУ и НАТО-у води преко споразума са Грчком.

Димитров је рекао да ће према споразуму са Грчком име те бивше југословенске републике бити Реублика Северна Македонија.

Говорећи о уставним амандманима, Димитров је рекао да ће они уследити након изјашњавања грађана, 30. септембра.

Истакао је да уставни амандмани нису написани, да ће формулисати парламент са квалификованом већином, а након тога ће бити стављени у даљу процедуру.

Објаснио је да ће постојати четири амандмана. Један ће се, рекао је, односити на географску одредницу, други на заштиту граница, трећи ће заштити права македонске мањине у суседним земљама, док ће се четврти односити на преамбулу.

„Споразум мора бити верификован у парламенту“

Шеф македонске дипломатије објаснио је да постоје веома јаке гаранције за пријем Македоније у Алијансу, али и да споразум са Грчком не може ступити на снагу уколико не буде врификован и у грчком парламенту.

„Ако то не буде случај, споразум неће ступити на снагу“, рекао је Димитров.

Према споразуму, навео је Димитров, ново име државе ће бити Република Северна Македонија, држављанство македонско, односно држављани Републике Северне Македоније, а службени језик ће бити македонски.

Међународне ознаке за РСМ остају МК и МКД.

„Термини Македонија и Македонци значе нашу територију, наш народ, македонски народ, са свим својствима и атрибутима са нашом историјом, културом са нашим културним наслеђем“, рекао је Димитров, пренели су македонски медији.

Део стручњака, наиме, примећује да иако је влада до сада инсистирала да успех референдума зависи искључиво од излазности грађана, које је стално позивала да изађу на гласање, недавно је, кажу, „променила плочу“ и одједном поручила да успех референдума зависи превасходно од броја позитивних одговора, без обзира на број изашлих.

Другим речима, кажу, ако на референдум изађе само 100.000 гласача, референдум ће бити успешан ако се „за“ изјасни 50.001 грађанин.

Коментари: