После крађе стоке у новобрдској општни, обијања домаћинства у Бабином Мосту у оптини Обилић серија пљачки имовине и стоке у српским срединама на Космету настављена је у Великој Хочи, где су током ноћи између понедељка и уторка украдена два аутомобила, крава, два телета.

фото: Новости

По речима Негована Маврића, представника Срба у овој енклави у општини Ораховац, једна крава и теле власништво су Јована Матића, док је Бранку Чукарићу однето теле.

-Станоју Ничићу украли су аутомобил и краву, а његовом рођаку Сашку украден је аутомобил, који су у уторак јутро мештани Велике Хоче пронашли остављен у атару села- истиче Маврић који додаје да је крађа пријављена полицији која од уторка ујутру врши увиђај. Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује све учесталије нападе на имовину Срба у нашој јужној покрајини, оцењујући да ту није реч о обичним крађама већ о ширем настојању да се наш народ застраши.

-Организатори те кампање желе очито да на овај начин изврше и притисак на Београд, поручујући да су Срби у енклавама јужно од Ибра њихови таоци. Србима који живе јужно од Ибра поручујемо да ће Србија учинити све да им помогне у овим тешким данима и апелујемо на њих да издрже и да не наседају на провокације — истиче се у саопштењу за јавност Канцеларије за КиМ и додаје да ће Србија, свесна тежине положаја наших сународника јужно од Ибра, надокнадити штету онима који су се нашли на мети пљачкаша. Талас напада на имовину Срба у Великој Хочи, Бабином мосту, Партешу, Новом Брду и другим местима на КиМ осудила је и Српска листа.

-Ове пљачке и отимачина најдиректније угрожавају опстанак Срба на Косову и Метохији, и тешко је отети се утиску да су изведене са планом да се застрашују и протерају преостали Срби — наводе из Српске листе позивајући представнике међународних организација и надлежне органе у Приштини да најхитније реагују и не дозволи наставак оваквих акција којима се ремети мир и спокој српских грађана.

Д. Зечевић
Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ;