Њујорк тајмс је објавио да се 24. септембра у седишту социјалне мреже Facebook почети да функционише „Ратна соба“.

У њој ће радити 20 њених резидената и око 300 сарадника Facebook, а по свету још око 20.000 људи, и сви ће имати задатак да «лове» дезинформације (тзв. лажне новости) и уклањају лажне налоге. Односно: све што може негативно утицати на бираче уочи избора у САД, „Бразилу и другим земљама“.

А ево шта је у свему овоме интересантно.

1) Фејсбук је америчка корпорација, а намерава, ево, да се бори за право на истину не само америчких него и бирача у „другим земљама“.

2) У Пакистану је та корпорација помагала на летошњим изборима тамошњој изборној комисији бановала, порећи се наводно против лажи, по захтеву владе. Има разлога да се верује да си друге земље могу припитомити ту социјалну мрежу јер она има разлога да се боји блокирања игубитка публике.

3) Европска унија већ врши пресинг на Facebook по целом фронту — еврокомесар за правна питања Вера Јурова упозорила га је да до краја 2018-те мора престати да скупља и користи информације о својим корисницима.

Он је притом указала: „Ми над овим радимо две године и ја већ почињем да губим стрпљење. Желимо да видимо резултате. Ако их не буде – уследиће санкције“.

Још пре само десет година било је незамисливо да се овакво нешто може чути од једног еврофункционера из Чешке.

Све у свему, социјалне мреже ће почети да поштују законе свих земаља које на имају замерке или ће морасти да престану да целом свету намећу сопствене стандарде.

Прво би, даље, значило да ће грађанима различитих земаља почети да предлажу различите корисничке споразуме. Сасвим конкретно: да ће Украјинце, примера ради, мотрити кроз `шпијунку`, а удаљавати податке о Мемцима.

У суштини: да ће социјалне мреже морати да одређене земље бранити једне од других, односно – да ће Facebook бранити Саудијце од `ционистичке пропаганде`, а истовремено –Израелце од исламистичке „пропаганде“.

Ако дође дотле да `руска гарнитура` те америчке социјалне мреже почне да се бори против мешања америчких структура у руску политику – то ће бити баш смешно. Али, логика догађања је таква да се ни то не може потпуно искључити.

Ствар је у овоме. Глобалне социјалне мреже, овакве каквих их знамо, биле су створене за једнополарни сврет. LinkedIn — 2002-ге, Facebook — 2004те, Twitter — 2006-те, а Instagram — 2010-те.

Ово је комплетирало доминацију САД: ту су ударне групе бродова око носача авиона, ту су холивудски филмови, лосанђелеске и њујоршке филмске марке, а и силиконске социјалне мреже.

Свет зато има само један избор. Или ће се америчке социјалне мреже сада покорити правилима која им се намећу, или ће то учинити касније.

Међутим ,развој ситуације је све кориговао, чак прилично брзо.

Прво се урушио „свет Фукујаме победиоца“ јер су се у међувремену појавиле нове силе које финим људима нису дозволиле ни да се обрачунају са неком тамо нелидбералном Сиријом.

Затим се нешто сломило у односима двеју половина Запада. И ево: ЕУ већ намерава да се ослободи долара.

Коначно, треће: државне елите различитих земаља су схватиле да је интернет такође ресурс и да и за њега вреди ратовати.

Државе не само да се нису раствориле у неолибералној демократији, него и желе суверенитет над својим информационим простором.

Ми у Русији смо некада веровали да су они на Западу за лсободу и демократију, а сада нам је заувек јасно – да су они лицемери.

Кријући се иза борбе са лажима и `спољним деструктивним утиццајима` — они уводе директну цензуру и осујећују мисли које нису по вољи њиховим босовима. А још воде отворени информативни рат против наше земље.

Постоји мишљење да је такозвани `рат против Русије` — са Путиновим Хакерима, Отрованим Скрипаљима и Мученим Гејевима – у суштини и није примарно рат против саме Руасије.

Односно: да се води рат за контролу над националним медијским сферама.

Садашња ситуација је својеврсна мешавина анархије и окупације…

Државе истовремено журно подижу своје интернет-границе и гуше веб-анархију унутра. А пошто се грађанима никако не сме отворено саопштити да је слободи дошао крај – њима се говори да је дошло време да се штити њихова информативна слобода

А од кога? Па, од Руса.

Зато се и уводи комисија за надзор над слободом…

 

Виктор МАРАХОВСКИЈ
Извор: Факти

Тагови: ; ;