Мађарска је блокирала одржавање састанка НАТО-Украјина који је требао да се одржи на нивоу министара одбране у седишту НАТО-а у оквиру заседања Северноатлантског савеза 3 и 4 октобра, саопштила је јуче шрес служба мисије Украјине при НАТО-у.

«Сад нема споразума да се овај састанак одржи у оквиру самита. Није тајна да у последње време Мађарска блокира одржавање састанака не већим нивоима од министарских»- наводи се у саопштењу.

Мисија Украјине при НАТО раније је предузела мере како би се осигурао да је министар одбране Украјине Степан Полторак позван у оквиру састанка Северноатлантског савеза на нивоу министара одбране земаља чланица НАТО-а.

Подсетимо, однос између званичног Кијева и Будимпеште у протеклих годину и по се загрејао до критичног нивоа. У среду, 26. септембра, министри вањских послова Украјине и Мађарске нису могли решити проблем издавања мађарских пасоша Украјинцима.

Како је извештавала «руска весна», после неуспешног састанка са мађарским министром вањских послова, Климкин је одлучио повући конзула из Берехове.

Мађарски министар вањских послова и трговине Петер Сииарто одмах је одговорио, рекавши да ће чим Украјина протера мађарског конзула, Мађарска ће протерати украјинског.

Тагови: ;