Амбасада Свете столице у Украјини демантовала је изјаву Министарства спољних послова Украјине да Ватикан „поштује“ одлуку Кијева о стварању аутокефалне цркве, преноси Спутњик.

„Апостолска нунцијатура у Украјини још једном потврђује став који је више пута изразила Света столица, за коју питање стварања јединствене Украјинске православне помјесне цркве представља унутрашње питање православне цркве, о којем Света столица није давала и не намјерава да даје никакво мишљење“,наводи се у саопштењу објављеном на сајту нунцијатуре.

Кијев је раније саопштио да се министар спољних послова Украјине, Павел Климкин, састао са секретаром за међудржавне односе Ватикана, надбискупом Полом Ричардом Галагером. После састанка Министарство спољних послова је изјавило да Света столица „поштује одлуку украјинског народа о стварању јединствене помјесне цркве“.

Раније је Васељенска патријаршија саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини“ именовао своје егзархе у Кијеву. Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве.

Предсједник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.

 

Тагови: ;