Заменик шефа дипломатије Македоније Андреј Жерновски напустио је данас салу Генералне скупштине УН, током говора македонског председника Ђорђа Иванова јер, како је навео, «не жели да да легитимитет отвореном позиву на бојкот референдума».

FOTO: TANJUG/AP

«Напустио сам салу током говора Иванова, јер не желимо и нећемо да дамо легитимитет његовом скандалозном излагању, пуном манипулација, мржње и стварања непријатеља», написао је Жерновски на свом профилу на Фејсбуку.

Како је навео, «отворени позив на бојкот референдума и тешка злоупотреба говорнице заправо је позив на самоизоловање, али је и крајња неодговорност према садашњим и будућим генерацијама».

«Македонија више нема времена за губљење», нагласио је Жерновски, закључивши да Иванова и његове ставове «треба испратити у историју», а «наставити са пријатељима и партнерима из ЕУ и НАТО, са грађанима Македоније и за њих, изградњу заједничке успешне будућности».

FOTO: TANJUG/AP

Председник Македоније Ђорђе Иванов критиковао је  у Њујорку високе званичнике САД и ЕУ због подршке престојећем референдуму о промени имена његове земље и уједно позвао своје сународнике да не изађу на гласање у недељу.

Иванов, који је јуче говорио у Генералној скупштини УН, назвао је измену имена Македоније «замком» и «грубим кршењем суверенитета», преноси АП.

Македонски председник је критиковао америчке и европске званичнике који су посетили Македонију протеклих недеља, јер су, како је навео, наговестили да измена имена пружа његовој земљи једину наду да се икада придружи НАТО и ЕУ.

— Ако нам одузмете наду, шта ће нам онда остати — упитао је Иванов.

FOTO: TANJUG/AP

Америчка агенција напомиње да су амерички и европски званичници оптужили Русију за мешање против измене имена Македоније.

Референдум у Македонији, о споразуму који су Атина и Скопље постигли о имену те бивше југословенске републике, биће одржан у недељу.

Тагови: ; ; ;