На неколико локација на Цетињу јутрос су осванули плакати са натписом «Никад више 1918» уз које је објављен и текст у којем се Србија оптужује за «немилосрдну одмазду и репресију над народом Црне Горе» у првој половини прошлог века.

Плакати су осванули у Подгорици, Пљевљима, Даниловграду, Улцињу, Котору, Херцег Новом, Цетињу, Бијелом Пољу…

Неименовани аутори са плаката су поручили како се навршава „100 година од злочина и срамоте бјелог терора“, пише Цетињски лист, алудирајући на тзv. „бјелаше“, који су 1918. били за безусловно уједињење Србије и Црне Горе.

U nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i…

Опубликовано STAR FM (Montenegro) Понедельник, 1 октября 2018 г.

Поред слогана «За право, част и слободу Црне Горе», на плакату се налази текст у којем се наводи да «у немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске, жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929. године, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи».

Тврди се и да је убијено више од 3.200 људи, «од којих многи и зверски», да је «опљачкано и попаљено преко 5.800 црногорских домова и других објеката», да је «хапшења, мучења и затварања прошло преко 4.700 мушкараца, жена и деце», као и да је «прогнано или приморано на егзил више од 3.000 црногорских породица».

«У готово сваком насељу кроз које су прошле српске казнене јединице вршена су силовања девојака и жена услед којих је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној целокупној историји», тврде аутори текста на плакату.

 

Танјуг

Тагови: ;