Пуџдемон Каталонцима: Останите уједињени у борби за отцепљење

Бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон поручио је да људи у Каталонији треба да остану уједињени у борби да остваре свој циљ – да се отцепе од Шпаније. Данас се навршило годину дана од одржавања референдума о независности тог региона на североистоку Шпаније.

„Не одустајмо од јединог могућег начина да живимо у потпуној демократији: (Каталонској) Републици и њеном међународном признању“, рекао је Пуџдемон у видео-поруци постављаној на друштвеним мрежама.

У међувремену, чланови каталонске регионалне владе стигли су у школу на северу Каталоније, где је пре годину дана полиција деловала како би забранила људима да гласају на забрањеном референдуму о независности, пренео је АП.

У граду Сант Хулија де Рамис, гдје је Пуџдемон требало да гласа, регионалне власти су се обратиле присталицама носећи транспарент на коме пише „Нећемо заборавити нити ћемо опростити“.

Активисти који подржавају отцепљење Каталоније од Шпаније блокирали су раније данас, главне путеве, жељезничке линије и авеније.

На протесте путем мобилних апликација за слање порука позвани су „Комитети за одбрану Републике“, локалне групе активиста које су формиране послије референдума у Каталонији, 1. октобра прошле године.

У Гирони, северно од Барселоне, на стотине активиста окупирали су железничку пругу, а регионална полиција покушава да спречи друге демонстранте да приђу станици.

Локални медији извештавају да је блокиран и ауто-пут АП-7, дуж источног дела Каталоније који води ка граници са Француском.

Путеви су блокирани и у Барселони и граду Лејда, преноси АП.

Пре два дана, у сукобима каталонских сепаратиста и полиције у Барселони повређено је десетак особа, а шест је ухапшено.