Суд Босне и Херцеговине осудио је четворицу бивших припадника Армије РБиХ на вишегодишње казне затвора за злочине над хрватским цивилима заробљеним у месту Крушчица код Витеза 1993. године.

Фото: sudbih.gov

Минет Акељић и Шабан Хаскић су осудени на по седам година затвора, Сенад Билал на осам, а Хазим Петковић на пет. Проглашени су кривим због физичког, психичког и сексуалног злостављања хрватских цивила у заробљеничком објекту «Црна кућа».

Шемсудин Ђелиловић је ослобођен оптужби, јавио је БИРН БиХ, а преноси сарајевски портал Кликс.

Акељић је проглашен кривим као некадашњи командир Војне полиције Првог батаљона 325. брдске бригаде за слање групе заробљеника на прве линије сукоба, где су двојица била опасана експлозивом и изложена ватри.

Суд је утврдио и да је Акељић био присутан када су двојица заробљеника терани да се међусобно ударају.

Хаскић, Билал и Петковић су као војни полицајци осуђени због ударања цивила палицама, ногама, кундаком пушке, као и приморавањем заробљеника да се међусобно туку.

«Сенад Билал наредио је Горану да удари Стојана 20 пута палицом, а Стојану да удари Горана 25 пута. Оптужени није био задовољан па их је он ударао палицом», наводи се у једној од 18 тачака оптужнице за које је Веће прогласило некадашње војне полицајце кривим.

Хаскић и Билал проглашени су кривим и за сексуално злостављање двојице цивила.

Сви оптужени су ослобођени појединих, а Ђелиловић свих тачака оптужнице, јер изведени докази нису били довољни за доказивање кривице ван разумне сумње.

Приликом одмеравања казне, Веће је ценило број кривичних радњи, а за Акељића да је био на позицији командира.

«Овде се није радило о изолованом случају злостављања, већ о систематском, што потврђује број кривично-правних радњи», рекао је председавајући Већа Даворин Јукић.

Искази сведока за осуђујући део пресуде су, каже Јукић, били веродостојни и уверљиви и ничим нису били доведени у питање.

Веће је закључило да су оштећени били цивили, од којих су неки ухапшени приликом кошења траве, а други након што су положили оружје, у време кад нису непосредно учествовали у ратних дејствима.

На изречену пресуду дозвољена је жалба Апелационом одељењу Суда БиХ.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;