Лидер радикала сматра да треба користити термин раздвајање да не би било заблуде.

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ оценио је данас да Србија мора да убудуће има увек спремну војно-полицијску јединицу од око 1.000 припадника која ће, на прву следећу кризу коју изазову Албанци, бити спремна да уђе на подручје Косова и Метохије.

У обраћању посланицима у Скупштини Србије, Шешељ је рекао да нема више никаквог смисла да сваки пут када Албанци изазову кризу, Србија подиже мере приправности војске и полиције, већ да је потребно да једна јединица увек буде спремна за повратак на Косово, зато што је тако нешто предвиђено и Резолуцијом 1244.

— Запад ће дићи галаму и дреку велику, изазваћемо међународну кризу. Па шта? И крајње је време да се деси нека криза поводом наше 20 година окупиране територије. Ако треба појачање, улази појачање. Ако треба авијација, улази и авијација — рекао је Шешељ и додао да је Русија у више наврата гарантовала да неће оставити Србију на цедилу, а да сличне гаранције долазе и из Кине.

Шешељ је упитао председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић због чега је у расправу о проблему Косова укључен термин разграничење, с обзиром да су тако у јавности настале шпекулације да би ту могло бити речи о државном разграничењу и признавању независности Косова, односно пријему у УН.

— Треба јасно ставити јавости до знања да то ни у једној варијанти не долази у обзир. Треба користити термин раздвајање — рекао је Шешељ.

Према његовој процени, то раздвајање би могло да се обави тако што би 12 општина са српском већином на Косову било у директном правном систему Србије а остатак Косова би добио највиши степен аутономије, где се Београд не би мешао у унутрашње друштвене односе Албанаца, али уз обавезу да границе контролише српска полиција.

— Једино то може бити у опцији као начин решавања проблема на Косову и Метохији. Не треба искључити варијанту размене становништва. Где има изолованих српских села да се преселе на подручја са српском већином, или у Прешево и Бујановац, да се размени имовина са Албанцима. То је једина рационална варијанта, да би сви који рачунају да ће на крају Косово бити признато и примљено у УН могли да распрше своје фантазмагоричне снове — рекао је Шешељ.

— Он је оценио да ни Русија ни Кина неће дозволити пријем Косова у УН ако је Србија против тога, а нико у Србији по Уставу не може чак ни да разговара о отцепљењу, већ само о уређењу унутрашњих друштвених односа на Косову.

(Еспресо.рс / Агенције)

Тагови: ; ;