(ВИДЕО) Снимак који тера сузе на очи! Деда Ђорђе, чувар српског гробља, рецитује чувену песму!

(ВИДЕО) Снимак који тера сузе на очи! Деда Ђорђе, чувар српског гробља, рецитује чувену песму!

Деда Ђорђе пуних 58 година чува српско гробље

Ђорђе Михајловић (90) чувар српског војничког гробља у Солуну, Зејтинлика, дочекао је припаднике Војне и Полицијске академије из Београда који ће се сутра на церемонији поводом 100 година од пробоја Солунског фронта на гробљу положити венце и поклонити се жртвама рата стиховима песме Војислава Илића Млађег.

“Незнани туђинче, кад случајно минеш

Поред овог светог заједничког гроба,

Знај, овде су нашли вечно уточиште

Највећи јунаци данашњега доба!

Родитељ је њихов: храбри српски народ,

Горостас у светској историјској војни,

Који је све стазе искушења прош’о

И чији су борци, дивљења достоји…” – стихови су поменуте песме којима часна старина дочекује путнике намернике.

За сутрашњу централну комеморативну свечаност, којој ће присуствовати српски и грчки државни званичници све је спремно, каже Ђорђе Михаиловић који пуних 58 година чува српско гробље, место на ком је сахрањено 8.000 српских страдалника, а укупно 21.000 војника.

На Зејтинлику смо срели и Ђорђеву супругу Светлану (85). Како каже, пар је у браку 58 година.

Спојио нас је Ђорђев стриц једном приликом. Он нас је обоје добро познавао и сматрао је да смо једно за друго. У Србији смо били само једном, у Београду, док смо раније често посећивали Скопље. Упркос чињеници да има 90 година, Мој супруг нема годишњи одмор, зато нисмо ни путовали. Ђорђе свакодневно дочекује бројне туристе, иако није у завидном здравственом стању – каже она помало забринуто.

Док је Ђорђе за сваког посетиоца припремио “српску ракију” и лозу, спретне руке његове супруге праве бројанице и други накит за туристе.
Светлана и Ђорђе имају ћерку и две унуке. На питање колико њеном супругу значи сутрашњи дан, обележавање 100 година од пробоја Солунског фронта, старица слеже раменима, и додаје да није сигурна, јер Ђорђе то не коментарише.

Наиме, он је недавно изјаво да ће бити најсрећнији ако доживи обележавање века пробоја великих ратника у Првом светском рату. Ово жеља ће му се сутра остварити.

Извор: Ало

Коментари: