Ниска излазност на референдуму у Македонији је била очекивана — каже у интервју за NewsFront — Србија директор Евроазијског безбедностног форума генерал Миtaр Ковач. Према његовим речима, народ је «добро прозрео» исполитизовану намеру референдума да се уз питање о променi имена државе створе предуслови за чланство Македоније у ЕУ и НАТО.

«Отуд и тако несретно формулисано питање са три питања. Међуитм народ је добро прозрео ту намеру да се уз питање промене имена Македоније мењаju њена суштина, биће, идентитет. И онда је једногласно, огромном већинском вољом рекао «не» и референдуму, па и чланству у НАТО и ЕУ. Скоро две трећине становништа са правом гласом нису хтели да изађу и да дају легитимитет референдуму. Када уђемо у анализу тих 36,9 посто који су изашли, долазимо до закључка да је референдим масовно подржан од албанске националне мањине у Македонији, а у суштини већински македонски народ је у оргомној већини био против таквог референдума. Када се сложе бројке, од тих 36,9 посто  албанских гласова је 25посто, а онај мањи остатак је из редова македонског народа».

Како додаје, овај резултат јесте опомена и за НАТО и ЕУ који су инструментизовали ову причу.

«Сигурно је да ће велики центри моћи, пре све са Запада, НАТО и ЕУ, учинити много тога да изманипулишу вољу народа и да, као у Црној Гори, ову бившу југословенску републику скоро на силу угурају у НАТО. Та криза која и плаши народ не би дошла сама по себи да није инспирисана од тих водећих институција са Запада. Јер воља народа требала би да буде путоказ за поступке власти. Нажалост, у режимима кави јесу у овим малим државицама на простору Балкана, то опредељење није обавезујуће за извршну власт. То пре свега показује Заев својим изјавама и након самог референдума, и мислим да ће покушати у Собрању да прогура ту опцију», сматра наш саговорник.

Упитан о значају македонске ситуације за Србију, подсетио је да је Србија имала велику опомену са насилним пријемом Црне Горе у НАТО. Сматра да Србија са јасном опредељеношћем за војну неутралност посредно утиче и на вољу македонског народа.

О албанском фактору у Македонији пре и после референдума генерал Митар Ковач истиче јединство албанских странака, које поплочава пут формирању «велике Албаније» .

«То сми видели преко језика, а постоји скоро потпуно јединство албанских странака да се промени име. А знају да би у наредној фази ишли  на питање федерализације Македоније и јасног формулисања албанског ентитета на простору Македоније, што јесте једна од успутних фаза формирања тзв. велике Албаније».

На питање о тренутном стању на Косову и Метохији и низу провокација, наш саговорник је рекао да су се Приштинске власте највероватније колсултовали са појединим водећим силама НАТО-а и да то показује и реакција Кфор-а која је била доста млака.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;