Испред зграде парламента у Јерменији јуче су се окупиле хиљаде људи које протестују и захтевају организовање превремених парламентарних избора у тој земљи, а протесте предводи актуелни премијер промене парламентарних правила.

Sputnik International

Бивша владајућа Републиканска партија у тој земљи збачена је са власти у пролеће након неколико недеља масовних протеста против корупције и запошљавања «преко веза», подсећа Ројтерс.

Пашињан, бивши лидер опозиције, постао је премијер у мају, за министре је именовао своје савезнике и саставио нови програм владе којим је обећао превремене изборе, а који је парламент Јерменије одобрио у јуну.

Најновији протести изазвани су јучерашњом изненадном одлуком парламента да одобри промене парламентарних правила којима би се одржавање поменутих преурањених избора одложило.

Те промене, наводи агенција, подржали су републикански посланици у парламенту и две фракције Просперитетна Јерменија и Дашнакцутјун (Јерменска револуционарна федерација — АРФ) које су током немира у земљи почетком године подржавале Пашињана.

Обраћајући се демонстрантима, Пашињан је поручио да ће сменити шесторицу министара из своје владе, из редова Просперитетне Јерменије и АРФ и да ће се састати са посланицима како би разговарали о новонасталој ситуацији.

Он је казао да жели да избори буду одржани у првој половини децембра и додао да састав у парламенту не одражава политичку реалност у држави.

«Одржавање превремених парламентарних избора био је један од услова наше љубичасте револуције и било је укључено у програм владе, који је парламент одобрио», подсетио је Пашињан демонстранте.

Подршка јавности странкама које нису у савезу са Пашињаном тренутно је веома ниска, не само републиканцима него и другима као што су АРФ и Просперитетна Јерменија.

Преурањени парламентарни избори у овој земљи која броји три милиона становника могли би да буду одржани када парламент не би успео да из два покушаја именује новог премијера и када би се то законодавно тело распустило.

Пашињан је раније казао да је спреман да поднесе оставку како би ова процедура могла да се имплементира и избори могли да буду одржани.

 

 

Тагови: ; ;