Српски новинар Миодраг Зарковић, који је у Донбасу радио као међународни посматрач, је у Београду у интервјуу за NewsFront Србија, говорио о томе да ли стоји упоређивати Југославију и Украјину. Према његовим речима, такве паралеле су потпуно оправдане, иако је немогуће говорити о потпуној сличности.

«Пре свега, јер је Југославија пројекат који је уживао подршку Запада, за разлику од СССР-а», сматра наш саговорник.

Зарковић је одмах напоменуо да није коректно правити паралеле између Крима, Донбаса и Космета.

«Руси у Украјини, у Донбасу поготово, су 23 године трпeли украјинску самовладину. Они су били изложени разноразним притисцима у те 23 године: језичким, културним, економским, политичким. Дошло је до тога да су кажњавали биоскопе који су пуштали стране филмове са руским преводом. Они су трпели, нису се дизали на оружје нити су тражили самоопредељење… Тек када су били изложени бруталном физичком насиљу, становници Донбаса су затражили самоопредељење, односно, показали да више не желе да буду у Украјини. На Косову нико није етнички малтретирао Шиптаре, све док НАТО није почео бомбардовање. Чак ни Хашки трибунал на свим суђењима свим нашим цивилним и војним руководиоцима из деведесетих, од Милошевића па надаље, није успео да пронађе ни један једини злочин пре 24. марта 1999».

Упитан о државном поретку у Босни и Херцеговини и положају Републике Српске, с обзиром на то да се и тај систем у последње време анализира у руским медијима, Зарковић је рекао да заправо та држава представља једну «темпирану бомбу» која је у оваком облику неодржљива и постоји само због сталног присуства стране војске и страних управљача.

«У самој Босни и Херцеговини, а ни у Републици Српској, то нико не доживаљава као добар и позитиван пример. Муслиманима је криво што држава није јединствена. Србима је криво што нису узели своју, што су принуђени да живе у БиХ. А Хрватима што немају свој ентитет. Ни једна од тих страна није задовољна. Једини који су донекле задовољни Босном и Херцеговином су западни населници јер они то редовно приказују као један од тријумфа своје спољне политике. На Блиском истоку су направили хаос, уништили су Либију, уништили су Ирак, уништавају Сирију. Нигде не могу да се похвале својим резултатом. Једино где могу то да лажу ‘то је у Босни и Херцеговини».

Упитан о могућности спровођења хрватског сценарија у Донбасу, рекао је да је то немогуће уколико Русија то не дозволи.

Миодраг Зарковић је такође говорио о паралели између Украјине и Црне Горе која је под руководством Мила Ђукановића изложена антисрпској политици.

«Они сада убеђују сами себе да су њих Срби окупирали», објаснио је наш саговорник појављивање плаката «Никад више 1918» у појединим градовима Црне Горе.

 

Тагови: ; ; ; ; ;