До краја године број држава које су признале независност Косова биће испод 100, каже српски шеф дипломатије Ивица Дачић, и упозорава да замрзнути конфликт на КиМ може да доведе до прогона Срба из покрајине и успоравања европских интеграција.

Ивица Дачић (фото : Лола Ђорђевић)

Дачић је рекао да би замрзнути конфликт могао да доведе до тога да се понови «хрватски сценарио» — да Албанци упадну на север КиМ и протерају Србе уз прећутну сагласност међународне заједнице.

«Србија би тада била пред важним питањем шта да уради. Да ли да брани Србе, да интервенише и уђе у сукоб са КФОР-ом, НАТО, а то значи да тај сукоб може да се прошири. Уколико дође до сукоба, питање је на кога може Србија да рачуна, да ли то значи наше обраћање Русији?» — упитао је Дачић.

Подсетник на Милошевићево време

Запад је, како каже, научио још из периода Слободана Милошевића да уколико Србију не може да победи споља, онда то учини изнутра, форсирањем одређених политичких снага.

«На то ме подсећа изјава Саше Јанковић да је питање Косова демократско питање. Исто смо имали и за време Милошевића када је ДОС говорио да ће све да се реши када они дођу на власт. Тако сада он каже да ће све да се реши само Вучић да оде» — нагласио је Дачић.

Према његовим речима, Србију су сви тапшали по рамену и говорили да треба да изађе са предлозима за КиМ, а када је то учинила са предлогом разграничења, они кажу да «етничка промена граница може да изазове кризу».

«Говоре да би се на тај начин отворила Пандорина кутија. Ви сте признали Косово и отворили Пандорину кутију» — нагласио је министар.

До краја године очекује да ће број држава које су признале независност Косова бити испод 100, а онда, шаљиво каже, «могу да идем у пензију».

За Приштину оцењује да је сада у великој дефанзиви, и да највећи део времена проводе у разговорима са земљама које су већ признале Косово да не промене одлуку.

http://novaekonomija.rs

Тагови: ; ; ;