Четврта међународна летно-тактичка руско-српска вежба „БАРС 2018“ (пун назив — “Братство авијатичара Русије и Србије”), на којој учествују припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и њихове колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, одржава се на аеродрому Батајница. У вежбе су укључени и припадници Специјалне бригаде Војске Србије.

Током претходна четири дана трајања вежбе, извршили смо увежбавање трагања и спасавања, вежбе контроле и заштите ваздушног простора, ваздушног транспорта, ваздушног десанта, евакуације повређених и превожење у медицинске установе. Данас је, такође, у ваздушном простору изнад аеродрома Батајница изведена ваздушна борба, прост и сложен пилотаж, а на простору Ченте увежбавана су дејства по земаљским циљевима — рекао је руководилац вежбе командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић, преноси Министарство одбране Србије.

Он је, такође, додао да је вежба прилика, због свог мешовитог карактера, за преношење и размену искустава и знања међу посадама двеју земаља. 

Заменик руководиоца вежбе пуковник Константин Суриков, рекао је да је реч о другом извођењу вежбе у Србији, а циљ вежбе, како је додао, није обука, већ припрема за извршење заједничких задатака у мешовитим посадама.

У овој вежби учествују већ припремљени пилоти, како са српске стране, тако и са руске. Летно-тактичка вежба значи највиши ниво борбене припремљености пилота и увежбавају се најсложенији задаци као што су трагање и спасавање, ваздушни бој и дејства по циљевима на земљи. Циљ је, такође, да увежбамо и споразумевање између посада — нагласио је пуковник Суриков.

Извор: Министарство одбране Србије
 

 

Тагови: ; ; ; ;