Шта год ми мислили и причали по друштвеним мрежама о Star Wars: The Last Jedi, не може се поредити са моћним руским «троловима», који су «распаљивали ватру» међу фановима широм интернета, и «наративно претворили распламсано незадовољство и дисфункцију у оружје».

Тако се бар тврди у недавној студији Школе за комуникације и новинарство «USC Annenberg», преноси ИГН.

«Mashable» преноси информације о овом бисеру, чији је аутор извесни Мортен Беј. Беј пореди реакцију интернета на филм са реакцијама медија током председничких избора у САД 2016. године.

Студија је, на крају, изложила доказе о «намерном, организованом политичком утицају спроведеном кроз мере маскиране као расправе фанова».

 

Као главни пример узет је редитељ Рајан Џонсон и његове активности на Твитеру.

«Од свих људи који су напали Џонсона на Твитеру са негативним коментарима о филму, више од половине су ботови, тролови и политички активисти који су дебату злоупотребили да би пропагирали политичке ставове, подржавали ставове екстремне деснице, и дискриминисали на расној, полној и сексуалној основи. Добар број ових корисника су руски тролови,» вели Бејова студија, закључивши да ове организоване акције имају за циљ политизовање дискурса о поп култури на друштвеним мрежама.

Студија, ипак, даље наводи да је природно имати «значајан број фанова који мисле да је The Last Jedi једноставно лош филм користе друштвене мреже да изразе своје разочарање.»

Студија анализира 1.273 поруке упућене Џонсону на Твитеру, из које се извлачи 967 релевантних (остало су copy/paste лупетања), док 206 порука изражавају «чист негативни став према филму и редитељу».

Од тих 206, 44 долазе од корисника идентификованих као ботови, лажни налози или тролови. Даље, од тих 44, 11 су идентификовани као руски тролови чији се твитови (са ауто-генерисаним садржајима) баве искључиво филмом, Џонсоном или екстремно десничарским ставовима.

Тиме аутор практично демантује сопствене наводе, јер ако је 11 руских тролова способно да упропасти слику јавности о једном Star Wars филму, и да политизује поп културу, ми смо онда сви редом промашили професије.

Рајан Џонсон лично је поводом ове студије изјавио на Твитеру да су «суштински, «крштени хејтери» у озбиљној мањини, док је све остало чисто онлине малтретирање и политичко троловање».

За крај, студија се такође осврнула и на још неке конкретне примере насиља преко интернета — глумицу Кели Мари Тран која је избрисала свој Инстаграм налог након што су јој хејтери упропастили психу, као и на јавно извињење Марка Хемила због пређашњих критика филма The Last Jedi.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;