На вежбама НАТО-а погинуо немачки војник

Један војник из Немачке погинуо је током вежби напредних снага батаљона НАТО-а на полигону у Пабради у Литванији, саопштила је служба за медије министарства одбране ове балтичке земље.

На вежбама НАТО-а погинуо немачки војник

„На војним вежбама напредних снага батаљона НАТО-а на Пабрадском полигону 6. октобра је погинуо војник из Немачке. Несрећа се догодила када је оклопно возило којим је управљао војник ударило у дрво“, наводи се у саопштењу.

Министарство истиче да руководство националног система одбране изражава искрено саучешће родбини преминулог немачког војника.

У саопштењу Министарства се додаје да овај инцидент истражује немачка полиција.

Борбена група батаљона НАТО-а интегрисана је у механизовану пешадијску бригаду „Гвоздени вук“ Оружаних снага Литваније. У миру припадници батаљона НАТО-а учествују у маневрима са литванском војском, а у случају сукоба или кризе, батаљон ће обављати функцију одбране Литваније са Оружаним снагама Литваније и додатним савезничким снагама.

На самиту у јулу 2016. године, земље Северноатлантског пакта одлучиле су да распореде по хиљаду војника у Пољској, Летонији, Литванији и Естонији како би се ојачале источне границе НАТО-а. У Летонији батаљоном командује Канада, у Литванији — Немачка, у Естонији — Француска. У мултинационалном батаљону у Литванији служе војници из Белгије, Француске, Холандије, Норвешке, Луксембурга и Исланда, укупно око 1.200 војника.

Коментари: