Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венац на Спомен-костурницу браниоцима Београда 1915. године на Новом гробљу поводом Дана херојске одбране Београда у Првом светском рату.

Фото: Танјуг

Заједно са члановима Савез удружења потомака ратника Србије 1912 — 1920. и Друштвом за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, Младеновић је положио венце и на гроб мајора Драгутина Гавриловића на Новом гробљу и Споменик браниоцима Београда 1915. године на Дунавском кеју, преноси Беоинфо.

«У години јубилеја, 100 година од завршетка Првог светског рата, као и сваке године сећамо се датума када су браниоци Београда свој живот дали за отаџбину. Пожртвовано, они су од почетка рата 1914. до пада престонице Краљевине Србије трпели највећи притисак, јер је тада Београд био погранични град. Та жртва и оданост отаџбини нешто је што мотивише поколења. Увек ћемо их се сећати и њихова борба и страдање биће путоказ за све нас како треба чувати и бранити своју земљу и свој народ», рекао је Младеновић.

Помоћник градоначелника се осврнуо и на херојство мајора Гавриловића, који је својим говором мотивисао браниоце да бране Београд од вишетруко бројнијег противника.

«Београд ће стогодишњицу од завршетка Великог рата обележити манифестацијом »Дани слободе». Београд ће први пут обележити два веома важна догађаја, а то су особођење престонице у Другом светском рату 20. октобра 1944. и ослобођење престонице у Првом светском рату 1. новембра 1918. године. Иако је важан датум, до сада 1. новембар није био адекватно обележаван. Желимо да подсетимо на тешке тренутке наше државе, прелазак преко Албаније, Солунски фронт, ослобађање Србије», рекао је Младеновић.

Тагови: ;