Демонстранти који позивају на независност Каталоније почели су јуче такмичење у прављењу «кула од људи», прво откако је референдум о отцепљењу тог региона од Шпаније пропао 2017. године.

AP Photo

Иако ово такмичење није званична манифестација у корист независности Каталоније, људски торњеви представљају дубоко укорењену традицију каталонске културе, а такмичари се сматрају присталицама отцепљења од Мадрида.

AP Photo

Овај догађај, који је привукао 6.000 гледалаца у североисточни град Тарагону, организован је скоро недељу дана након што су тензије поново порасле при чему су хиљаде људи марширале у Барселони у знак обележавања годишњице референдума, одржаног 1. октобра 2017, преноси Ројтерс.

AP Photo

Људи су носили огромну Естеладу — каталонску сепаратистичку заставу — када је финале такмичење почело званичном националном каталонском химном.

AP Photo

Неки су узвикивали слогане у корист независности Каталоније, док су други носили транспаренте са захтевима за ослобађање ухапшених политичара који се залажу за отцепљење и повратак изгнаника.

AP Photo

После петоминутног протеста, гледаоци су пажњу усмерили на надметање 42 тима који се такмиче у прављењу најкомплекснијег људског торња.

Победници добијају 16.000 евра, саопштиле су власти Тарагоне, које су организовале такмичење.


Иначе, анкете у Каталонији показују да заговорника останка овог региона у саставу Шпаније има отприлике исто колико и присталица његовог отцепљења, напомиње британска агенција.

Ројтерс

 

 

 

 

Тагови: ; ;