У војном складишту у Черниговској области резерве ракета 9М38 за систем «Бук» су «потпуно случајно» изгореле заједно са пратећом документацијом, изјавио је у уторак, 9. октобра, на брифингу, званични представник Оружаних снага ДНР Данил Безсонов.

 

Нагласио је да се пожар догодио управо у тренутку када је светска заједница затражила од Украјине податке о пројектилима за «Бук» који су у служби Оружаних снага Украјине, како би у потпуности и објективно истражили смрт 298 људи који су страдали у авионској несрећи на небу изнад Донбаса.

«Желим да посебно напоменем да су 9М38 пројектили и сва пратећа и техничка документација за њих чувани у овом складишту», рекао је Безсонов. «Желео бих да напоменем и да је прошле седмице локацију шестог арсенала посетила група страних официра, међу којима су били и високи представници НАТО-а».

Авионска несрећа се догодила 17. јула 2014. године. Однела је животе 298 људи. Катастрофа се могла избећи да су кијевске власти затвориле ваздушни простор над регионом у коме су спровођене активне војне операције. Запад овој чињеници не придаје важност, а сама авионска несрећа се претворила у још један инструмент притиска на Москву.

Касније је руско министарство одбране објавило необориве податке, према којима је ракету која је погодила авион лансирала Украјинска војска.

Русија доказала: Украјина оборила Малезијски боинг МХ 17

Тагови: ; ; ; ; ;