Председник Србије Александар Вучић допутовао је синоћ у Астану, у званичну посету Казахстану, на позив председника казахстанске државе Нурсултана Назарбајева. Авион у којем се налазио председник Србије, више министара и привредна делегација испратили су «мигови» Војске Србије, који су летели уз путничку летелицу до изласка из ваздушног простора Србије.

Вучић допутовао у званичну посету Казахстану на позив председника Назарбајева

На аеродрому у Астани, председник Србије дочекан је уз највише државничке почасти, уз присуство Гарде Војске Казахстана.

Председник Назарбајев доделиће данас шефу српске државе одликовање – Орден пријатељства првог реда Републике Казахстан, док ће Вучић доделити Орден Републике Србије на великој огрлици председнику Казахстана.

Након доделе ордена, предвиђен је састанак двојице председника.

Председник Србије обићи ће и Евроазијски универзитет «Гумиљов», где ће посетити Музеј, те се обратити студентима.

Потом ће председнику Вучићу бити додељена титула почасног професора и у холу Универзитета ће присуствовати откривању табле с својим именом.

Председник Вучић састаће се и с премијером Казахстана Бакитџаном Сагинтајевим, после чега ће обојица присуствовати пословном форуму «Казахстан–Србија».

Планирано је и потписивање више споразума – Споразум између Владе Казахстана и Србије о сарадњи у борби против криминала, Меморандум о узајамном разумевању између Министарства омладине и спорта Србије и Министарства развоја Казахстана у области политике младих, Меморандум о сарадњи и размени у области грађевинарства између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Министарства за инвестиције и развој Казахстана, као и Меморандум о разумевању између надлежних органа Србије и Казахстана у области ваздушног саобраћаја.

Председник Србије присуствоваће и церемонији полагања камена темељца за изградњу стамбеног комплекса КБ Тесла парк у Астани, као и презентацији рада Међународног финансијског центра.

Вучић ће у среду учествовати на пленарном заседању конференције «Верски лидери за сигуран свет», на којој ће, поред шефа српске државе, говорити и председник Казахстана, председник Сената парламента Казахстана Нурлан Хигматулин, те и врховни имам Арапске Републике Египат, шеик Ахмед ел Таиеб.

Председник Вучић примио је, крајем августа, позив од свог казахстанског колеге да посети Астану, који је у писму истакао да се успостављено партнерство и узајамно корисна сарадња између две земље активно развијају.

«Желео бих посебно да истакнем сличност ставова двеју земаља о важним питањима у међународној арени. Србија се налази међу земљама које дају активни допринос учвршћивању стабилности, мира и безбедности на светском нивоу», нагласио је он у позиву.

Председник Вучић је прихватио позив и изразио задовољство што ће поново имати прилику да посети Астану, јер се током ранијих посета уверио у резултате које доноси план модернизације Казахстана и упознао са многим пројектима у том граду, који могу бити узор и за градове у Србији.

Вучић је нагласио да је у последње три године значајно интензивиран политички дијалог Србије и Казахстана, што доприноси бољем међусобном разумевању и јачању сарадње у свим областима.

Оценио је да су односи двеју земаља добри и без отворених питања и захвалио председнику Назарбајеву и казахстанском државном врху на заузимању принципијелне позиције према питању Косова и Метохије.

http://www.rts.rs/

Тагови: ;