Грчка је управо усвојила необичан закон којим се забрањује туристима са прекомерном тежином јахање магараца на острву Санторини.Конкретно, закон забрањује особама које теже више од 100 кг јахање магараца, која је иначе врло популарна активност на острву, пише Дејли Телеграф.

То је један од  члана новог закона предложеног од стране грчког Министарства за рурални развој који има за циљ заштиту магараца Санторинија.

Животиње се обично користе за дуге релације по стрмој обалној литици брдовитог острва.

Нажалост такве вожње на јадним животињама остављају последице:од повреде кичме, исцрпљености, до отворених рана на њиховим леђима изазваним управо ношењем туриста са прекомерном тежином.

Магарци такође проведу у раду много времена, често од јутра до вечери, седам дана у недељи, изложени  високим температурама у јеку врло прометне туристичке сезоне, без склоништа, воде и одмора, тврде активисти за заштиту животиња.

Групе које се баве заштитом животиња су током направиле на Фејсбуку страницу на којој се потписивала петиција под називом «Стоп злостављању магараца и коња на Санторинију» која је сакупила више од 108.000 потписа.

Такође се на истој страници позивало на бојкот јахања магараца на овом грчком острву.

«Упркос чињеници да је то 30 минута шетње, или два минута жичаре, ови готовани су радије бирали јахање животиња не би ли осетили „стварно грчко искуство», наводи се у петицији.

Према новом закону магарци на Санторинију не би требало да носе терет већи од 100 кг, или једну петину њихове тежине.

«Власници радника (магараца) треба да осигурају висок ниво здравља животиња», наводи се у саопштењу владе.

«Ни под којим условима не смеју се користити животиње неспособне за рад, односно болесне животиње, повређене, животиње у напредној трудноћи, као и животиње са лошим одржавањем копитара.

«Животињама треба свакодневно дати одговарајућу и адекватну храну и свежу воду за пиће, омогућити смештај у контејнерима који се чисте барем једном дневно.

«Радни магарци не би требали бити оптерећени превеликом тежином у односу на њихову величину, старост или физичко стање. Оптерећење не сме прећи тежину од 100кг, или једну петину њихове телесне тежине», наводи се у закону.

 

 

 

Тагови: ; ; ;