Хрватски премијер Андреј Пленковић оптужио је Србију да лоше говори о Хрватској у међународној заједници на шта, како је рекао, званични Загреб одлучно одговара.

Андреј Пленковић (архивска фотографија)

Подносећи извештај о раду владе, Андреј Пленковић је у парламенту рекао да су односи Хрватске и Србије оптерећени не само отвореним питањима из времена осамостаљења и «агресије», већ и реториком којом се о Хрватској лоше говори у међународној заједници.

Истакао је и да Хрватска води бригу о својим грађанима који живе изван домовине и жели да их повеже са матицом, као и да им обезбеди заштиту у државама где су мањина.

Осврнувши се на опште изборе у БиХ, Пленковић је рекао да је на њима по трећи пут дезавуисан смисао Дејтонског мировног споразума.

«Оркестрираним деловањем изиграна је стварна политичка воља хрватског народа у БиХ, којем су у недељу Бошњаци изабрали номиналног представника у Председништву, упркос плебисцитарној подршци Хрвата Драгану Човићу. То што се догодило лоше је за стабилност БиХ и непотребно антагонизује Хрвате и Бошњаке», оценио је Пленковић.

Што се тиче односа са Словенијом, Пленковић је рекао да је дијалог о решавању граничног питања настављен у обостраном интересу, те да је Хрватска спремна да у добросуседском духу са новом словеначком владом билатерално реши то питање.

Хрватски премијер је изразио задовољство због тога што осам посланика националних мањина подржава његову владу, те да се, како је рекао, у партнерском односу ради на остваривању оперативних програма за мањине.

«Влада штити и унапређује мањинска права, успркос њиховом све гласнијем пропитивању. Иницијативе којима се жели смањивање права мањина подривају достигнуте демократске стандарде и влада се томе противи», рекао је, између осталог, Пленковић.

Танјуг

Тагови: ; ;