Нафтна мрља која је уочена на Сави после експлозије у рафинерији у Броду још није стигла до тока те реке у Србији, а у Министарству заштите животне средине кажу да високо обучена, стручна и технолошки опремљена надлежна служба прати тренутну ситуацију.

Фото: Хина

У Министарству за Танјуг наводе да ће Агенција за заштиту животне средине данас у свом редовном мониторингу извршити анализе.

„Ако буде било какве опасности, систем ће то препознати и биће укључене све надлежне и релевантне институције у ланцу одговорности“, рекли су у Министарству, упитани каква опасност прети Србији због појаве нафтне мрље у Сави.

Министарство наводи да Агенција за заштиту животне средине има успостављен мониторинг на свим улазним и излазним профилима на територији Србије.

У предузећу „Србијаводе“ кажу за Танјуг да је републичка Дирекција за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде упутила на лице места свог представника и извршено је узорковање са циљем контроле квалитета воде на профилу Јамена, које се може користити као нулто стање за оцену евентуалног хаваријског загађења.

Ситуацију прати надлежна инспекција, наводе у предузећу „Србијаводе“ и додају да развој ситуације у вези са хаваријским загађењем изазваним експлозијом у оквиру рафинерије у Броду прате све надлежне институције у Србији.

„Србијаводе“ као једна од надлежних институција за реаговање у случају хаваријских загађења поседује опрему за реаговање на трима локацијама: у Сремској Митровици, Београду и Неготину, и то 540 метара плутајуће бране и два скимера за уклањање нафте и нафтних деривата са површине воденог огледала, кажу у том предузећу.

Редовна инспекција опреме за реаговање, која се налази у Сремској Митровици, стручна служба ЈВП „Србијаводе“ извршила је 4. октобра инспекцију када је констатовано добро стање опреме, успостављене су процедуре и потврђена спремност за реаговање.

Иначе, како наводе, надлежност за реаговање у случају хаваријских загађења вода на територији Србије поверена је републичкој Дирекцији за воде.

Додају да, по Закону о водама, у случајевима непосредне опасности од прекограничног загађења, односно наиласка хаваријског загађења са територија суседних држава, јавна водопривредна предузећа предузимају по налогу надлежног Министарства мере за спречавање, смањење и санацију загађења.

Нафтна мрља величине око 10 метара, како су раније пренели хрватски медији позивајући се на изјаву жупана бродско-посавског Данијела Марушића, уочена је јутрос на Сави.

Од последица повређивања током синоћне експлозије једна особа је погинула, а девет је повређено и они нису у животној опасности.

Надлежни тврде да загађење ваздуха у Славонском Броду није опасно за здравље људи, а експлозија је била врло јака и узнемирила је становнике с обе стране Саве, и у Броду и у Славонском Броду.

Спутњик

Тагови: ; ;