Tужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковићa, командатна Петог корпуса такозване Армије БиХ, те 16 официра и припадника тог корпуса због ратног злочина над Србима.

Оптужницом су обухваћена убиства више од 300 Срба, те прогони и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништење 38 православних храмова, цркава и верских објеката.

Оптужницом су обухваћени Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић «Шиљо», Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани «Пумпарица», Един Домазет, Ејуб Кожењић звани «Шеширџија», Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

У Тужилаштву БиХ наводе да оптужница Дудаковића и 16 припадника Петог корпуса терети за злочин против човечности почињен на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост, као и за ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

«Оптужени се терете за убиства више од 300 лица српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу. Тела једног дела жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за дијелом убијених се још увек трага» — наводи се у саопштењу.

Део оптужнице за Атифа Дудаковића се односи на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама НО АП Западна Босна, за време сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

«Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 сведока и 6 стручних вештака те прилагањем више од 1100 доказних материјала» — наводе у Тужилаштву БиХ.

Тагови: ;