Британски лист «Тајмс» објавио је текст под називом «Џихадисти Исламске државе се вратили на Косово и спремни су да умру за калифат».

У тексту се наводи да је, према ономе што је познато властима у Приштини, од 2012. године 348 одраслих особа отишло у Сирију да се придруже Исламској држави.

Дневник наводи да су «многи погинули тамо, али многи су се и вратили», а да «у одсуству кохерентног програма дерадикализације, (исламистички) затвореници излазе из затвора и остају и даље одани Исламској држави».

Међу онима који су сада на слободи је и Фитим Љадровци, који је као 24-годишњак гледао како неког Сиријца везују за стуб и разносе га ракетним бацачем. Наводи се да је «убица био Љавдрим Мухаџери, озлоглашени косовски Албанац, који је био означен да представља међународну терористичку претњу пре него што је убијен дроном».

«Тајмс» наводи да су косовски Албанци учествовали у неколико недавних терористичких завера и да је «шест косовских Албанаца, мушкараца и жена, ухапшено у јуну прошле године на Косову и у Немачкој због учествовања у две завере које су за мету имале јединице НАТО на Косову и цивиле у Белгији и Француској», а подсећа и да је «месец дана раније осам особа ухапшено на Косову због завере која је имала за циљ убиство израелских фудбалера».

Лист оцењује да пример Фитима Љадровција, косовског Албанца који је у два наврата ратовао за ИД у Сирији, а потом се вратио кући где и даље проповеда радикалне ставове, показује да приштинске власти не могу да зауздају проблем тероризма.

Ентони Лојд, новинар британског «Тајмса», у свом тексту објављеном на порталу овог угледног медија, под насловом «Џихадисти ИД који су се вратили на Косово спремни су да умру за калифат», описује Љадровцијев слуцај.

«Четири године прошле су откад је млади борац ИД са Косова сведоцио једном од најстрашнијих убистава које је терористицка организација извела: Фитим Љадровци имао је 24 године када је видео Сиријца везаног за колац и разнетог ракетном гранатом. «То сигурно није најгора ствар коју сам видео меду егзекуцијама, цак и деца су навикла да гледају такве ствари”, рекао је говореци о томе колико је лојалан ИД-у», наводи се у тексту «Тајмса», преноси «Блиц».

Љадровцију није судено након његовог првог пута у Алепо 2013, где је био део Фронта ал Нусре: испитиван је 11 сати после цега је пуштен. Тек након другог одласка на ратиште (2015. године) — где је службовао у албанској јединици егзекутора ИД Лавдрима Мухаџерија — осуден је на казну затвора. Но, тиме ни изблиза није решен проблем његовог деловања.

«Калифат није готов», рекао је ове недеље Љадровци, цетири месеца након ослобадања. «Желим да створим Исламску државу на Косову и радо цу умрети за њу», преноси «Тајмс» изјаву џихадисте.

Тужилац Фикрије Красници у изјави за британски медиј каже да косовске власти немају проблем с осудивањем терориста, вец са дерадикализацијом — отклањањем последица индоктринације кроз коју су прошли у Сирији и камповима за обуку. Програм дерадикализације није обавезан, а вецина терориста је и инаце, каже тужилац — непоправљива.

Косовске судије се цесто муце и да донесу пресуде против припадника ИД због недостатка доказа из Сирије, па им махом досудују краце затворске казне, без обзира на тежину злоцина. Уз то, недовољно стриктан систем условног отпуста оставља многе терористе слободнима да наставе са ширењем екстремне идеологије.

У тексту «Тајмса» подсеца се и да су Косовари били умешани у неколико терористицких завера у Европи код куце. Шесторо Албанаца са Косова, мушкараца и жена, ухапшени су у Немацкој прошлог јуна 2017. због умешаности у две завере које су таргетирале НАТО трупе на Косову и цивиле у Белгији и Француској. Месец дана раније, осморо их је ухапшено на Косову због планирања напада на израелске фудбалере.

Власти на Косову имају податке о 348 особе које су путовале у Сирију да се придруже ИД-у од 2012. године до данас. Многи су умрли, али неки су се и вратили.

Према појединим безбедносним проценама, број косовских џихадиста једнак је укупном броју есктремиста у свим осталим земљама Балкана заједно. Осим тога, албанска јединица једина је са Балкана која постоји самостално унутар ИД, што показује да је број бораца из редова Албанаца поприлицно велики.

Тагови: ; ;