Истраживање о мигранатима који траже азил у Великој Британији сугерише да су их британске власти приводиле незаконито и на неодређено време.

Часопис Гардијан објавио је резултате свог истраживачког извештаја о мигрантима у Уједињеном Краљевству у коме се тврди да су многи од њих мучени или малтретирани у притворима широм земље.

У извештају се наводи да је више од половине испитаника у седам депортационих центара у Енглеској од 31. августа идентификовани као «ризична група». Већина је држана без јасног разлога, при чему је прекршена препорука Министарства унутрашњих послова, у којој се наводи да мигранти треба да буду затворени једино у екстремним случајевима.

Извештај, који је спроведен у сарадњи са 11 адвокатских кућа и добротворних организација које раде са онима који се суочавају са депортацијом, рекли су да је више од 80 процената испитаника у истраживању било привођено на неодређено време.

У извештају се даље наводи да су британске власти затворарале мигранте у просеку четири месеца, иако половина приведених није починила никакав злочин.

Трећини притвореника су деца рођена у Великој Британији, и живе у Великој Британији већ пет година и више, а неки су у земљи већ више од 20 година, наводи се у истраживању.

Према Министарству унутрашњих послова, око 2.500 азиланата је у притвору у Великој Британији. Портпарол министарства карактерисао је притварања као «важан део имиграционог система», иако је признао да систем који, према званичном, може да оствари даљи напредак, мора бити «поштен, достојан и да штити најугроженије».

Тагови: ; ; ;