У 12 градова Србије тачно у осам сати отворено је 16 продавница «Лидла», највећег трговинског ланца у Европи. Свечаном отварању једне од пет «Лидлових» продавница у Београду присуствовао је и председник Србије.

Александар Вучић на отварању једне од пет «Лидлових» продавница у Београду
(фото:Лола Ђорђевић)

Ово је дан када правимо велики корак напред ка бољем и квалитетнијем животу, поручио је Александар Вучић.

Директор «Лидла Србија» Томислав Шапина и председник Србије Александар Вучић пресекли су црвену врпцу на продавници «Лидла» на Коњарнику, а Вучић поручио да ово није обичан дан и да се не ради о обичној продавници.

Председник је истакао значај ове компаније за Србију и оценио да је овај објекат лепши и већи него објекат у којем је, пре шест-седам година, био у Бугарској.

«Од тренутка када је најављено да ‘Лидл’ долази у Србију, колико пута сам чуо од различитих људи да се прави толика бука око обичне продавнице. Ово нису ни најмање обичне продавнице, али нешто је много важније. Земља са оваквом понудом у малопродаји је земља која својим грађанима пружа избор да могу да купују јефтино, а квалитетно», рекао је Вучић.

Поручио је да од «Лидла» можемо много да научимо, посебно у организацији рада, логостици и модерном начину вођења посла, не само трговиснких ланаца.

Указао је, на пример, на најсавременији «Лидлов» логистички центар у Новој Пазови, као и на то да Лидлове продавнице имају различите температурне зоне усклађене са врстама робе и производа.

Александар Вучић на отварању једне од пет «Лидлових» продавница у Београду
(фото:Лола Ђорђевић)

Подсетио је да је цела инвестиција «Лидла» у Србиј ивредна 205 милиона евра и да је запослено 1.553 радника, а да је обука за неке послове трајала и до две и по године.

«Имао сам прилике да разговарам са радницима, они су насмејани и задовољни. Надају се да ће моћи да напредују, обезбеде будућност за себе и своју децу», рекао је председник.

«Нижа цена наших производа»

Подсетио је да су у рад «Лидла» укључене наше фирме, њих 200, и да ће се на полицама овог ланца широм света наћи наши најквалитетнији производи.

«У цене ће се потрошачи моћи уверити сами. Видео сам данас, а не идем често у продавницу, два производа који су урадили заједно са Немцима. Кафа са нашом ужичком компанијом и домаће пиле из Житишта. Било би лепо да ви Немци понудите то и на другим тржиштима, на пример Бугарској и Румунији», рекао је Вучић током обраћања.

Истакао је да ће цена наших производа сигурно бити нижа него других, а нама би значило уврштавање производа у асортиман «Лидла» и отварање нових радних места.

Вучић је указао на значај немачких инвестиција, истакавши да у немачким компанијама у Србији ради око 50.000 људи.

«Са Немачком имамо највећу трговинску размену. Захваљујући немачким инвестицијама и фабрикама имамо једну од најбржих растућих економија у Европи. Молим вас да подржите даљи долазак немачких инвеститора, а ми ћемо омогућити најбоље услове за њихов долазак и опстанак», рекао је председник.

Посебно се обратио пензионерима, који су, каже, најбројнији купци у јутарњим часовима, те поручио да ће ускоро уз увећане пензије, које ће из године у годину бити све веће, моћи својим унуцима да остављају новац за џепарац и добру чоколаду, и у «Лидлу» и на сваком другом месту.

«Уредили смо државну касу, спровели смо неопходне реформе, направили оно што деценијама нисмо. Данас динар држимо чврсто под контролом и данас можете да планирате шта ћете да урадите сутра», рекао је Вучић.

отварање једне од пет «Лидлових» продавница у Београду (фото:Лола Ђорђевић)

«Ослушкиваћемо потрошаче»

Генерални директор «Лидл Србија» Томислав Шапина каже да је ова компанија први савремени дисконтни ланац у нашој земљи, који на тржиште доноси ново јединствено искуство куповине.

«Ми смо једноставни, бољи, повољнији», поручио је Шапина и навео да верује да ће «Лидл Србија», кроз пажљиво одабрани асортиман производа, са најбољим односом цена и квалитета, успешно одговорити на потребе потрошача.

«Понудићемо вам Лидл брендове, свеже воће и поврће, пециво из ‘Лидлових’ пекара, више од 350 производа домаћих произвођача, а пре свега понудићемо вам најповољнију потрошачку корпу у Србији», нагласио је Шапина.

Навео је да је данас важан дан, када «Лидл» почиње пословање у Србији, али поручује да је то тек почетак.

«Ту смо да останемо и да се заједно развијамо. Слушаћемо вас потрошаче како бисмо били бољи из дана у дан», рекао је Шапина и нагалсио да је изузетно поносан на све запослене.

Разгледање производа (фото:Лола Ђорђевић)

Поносан је, каже, на све што је «Лидл Србија» до сада урадио и додао да је «Лидл» дао све од себе, а оно најбитније да су сви у Србији радили срцем и да су сви узбуђени, срећни и поносни.

Пожелео је добродошлицу бројним потрошачима који су и пре отварања продајног објекта у Београду чекали у реду на улазак и куповину.

У понуди производи 1.500 брендова

Радознали грађани су испред продавнице у Улици Војислава Илића почели да се окупљају пре зоре, јер су чули да ће моћи да купују по ценама нижим и до 20 одсто. Нестрпљиви су да виде који су производи у понуди и очекују повољније цене.

Потрошачима ће на располагању бити 1.500 брендова од чега чак 350 из домаће производње. Само у домену воћа и поврћа успостављена је сарадња са више од 25 добављача из Србије.

отварање једне од пет «Лидлових» продавница у Београду (фото:Лола Ђорђевић)

Отварању продавнице у Београду присуствовали су и амбасадор Немачке Томас Шиб, градоначелник Београда Зоран Радојичић и министар трговине, туризма и телекомуниција Расим Љајић.

У 8 часова отворено је још 15 продавница ове компаније.

У Београду је отворено пет објеката – на Коњарнику, на Новом Београду, Видиковцу, Звездари, Трошарини и у Борчи.

Александар Вучић на отварању једне од пет «Лидлових» продавница у Београду
(фото:Лола Ђорђевић)

Врата овог трговинског ланца отворена су и у Бору, Крагујевцу, Нишу, Лесковцу, Смедереву, Суботици, Сомбору, Ужицу, Шапцу, Новом Саду и Зрењанину.

До краја године, како је најављено, биће отворено још седам «Лидл» радњи – у Вршцу, Инђији, Панчеву, Кикинди, Крушевцу, Јагодини и на још једној локацији у главном граду.

Продавнице «Лидла» радиће до 22 часа. Запослени ће имати петодневну радну недељу, а захваљујући електронској евиденцији, компанија ће плаћати и поштовати сваки минут њиховог рада, поручују из «Лидла».

Грађани на отварању «Лидла» (фото:Лола Ђорђевић)

Данас је «Лидл» дисконтни трговински ланац «број 1 у Европи».

Малопродајни ланац «Лидл» део је «Шварц» групације чије је седиште у Некарсулму у Немачкој.

Прва «Лидл» продавница отворена је 1973. године у граду Лудвигсхафену, а већ крајем 80-их година постојало је више од 600 продавница «Лидла» само на подручју тадашње Западне Немачке.

Велико, ново тржиште, отвара се 1989. године падом Берлинског зида, када «Лидл» почиње да се шири и у источни део земље.

«Лидл» у овом тренутку постоји у 27 земаља Европе и САД, а његова мрежа броји више од 10.500 савремених дисконта и запошљава око 260.000 људи.

«Лидлови» производи се складиште у више од 150 логистичких центара широм света.

Према подацима међународне групе за анализу тржишта «LZ Retailytics», «Шварц Група» («Кауфланд», «Лидл)» као највећи европски малопродајни ланац прехрамбених производа је у фискалној 2017. години остварила продају од 96,9 милијарди евра.

rts.rs

 

Тагови: ;