Председник Украјине Петро Порошенко наредио је да се отвори ватра у Донбасу „ради спасавања људских живота“, наводећи да је потребно „сачувати сваког украјинског војника“.

„Не смемо да предамо ниједан делић украјинске земље и моја молба и наредба сада гласе: морамо да сачувамо сваког украјинског војника“, изјавио је Порошенко и наредио да се употребе све снаге и средства „у својству ватре којом ће се одговарати за спасавање живота“.

Он је то изјавио у четвртак током обиласка војних вежби „Чисто небо“ у Хмељницкој области. Порошенко је такође навео да је „потребно бити спреман за сваки сценарио: како за одбрану, тако и за ефикасну контраофанзиву“.

Вишенационалне авијационе војне вежбе „Чисто небо 2018“, у којима учествују војници из земаља НАТО-а, почеле су у Украјини 8. октобра, а биће завршене 19. октобра. Поред Украјине, у вежбама учествују Белгија, Велика Британија, Данска, Естонија, Холандија, Пољска, Румунија и САД.

Амбасада САД у Украјини саопштила је раније да су ловци Ф-15 и транспортни авиони С-130 америчке авијације стигли у Украјину ради учешћа у вежбама.

Власти Украјине су у априлу 2014. године почеле војну операцију против Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у тој земљи у фебруару исте године.

Према последњим подацима Уједињених нација, у конфликту је страдало више од десет хиљада људи. Ради решавања ситуације у Донбасу усвојена су већ три документа који препоручују кораке за деескалацију сукоба. Ипак, и након споразума о примирју сукобљене стране размењују ватру.

 

Спутњик

Тагови: