Космонаут „Роскосмоса“ Алексеј Овчињин и астронаут НАСА Ник Хејг долетели су авионом из казахстанског града Жезказган на Бајконур.

У четвртак се догодила хаварија на ракети-носачу „Сојуз ФГ“, која није успела да изведе космички брод „Сојуз МС-10“ с новом посадом Међународне свемирске станице у орбиту. Космонаути су успели да се евакуишу и да се у спасилачкој капсули врате на Земљу. То је прва хаварија у савременој Русији у области пилотске космонаутике.

Хаварија се, како се претпоставља, догодила због тога што један од четири блока првог нивоа ракете-носача није могао да се одвоји у предвиђено време, а када се то догодило, ударио је у централни блок. Околности у којима је дошло до хаварије истражује специјална комисија „Роскосмоса“.

До разјашњења узрока хаварије одлучено је да се обуставе сва лансирања ракета с посадом према Међународној свемирској станици, која се сада изводе само с космодрома „Бајконур“ и само на руским ракетама типа „Сојуз“. Вицепремијер Русије Јуриј Борисов је рекао да се нада да ће НАСА имати разумевања за ту ситуацију.

Тагови: