Дачић о пријему тзв. Косова у Франкофонију: То не значи да признају КиМ као државу

Србија је у четвртак на састанку сталних чланова Франкофоније добила статус придруженог члана, једногласним прихватањем свих 50-ак сталних чланова, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, оценивши да ће за Србију то значити један корак даље у унапређењу статуса, али и даљем развоју сарадње у оквиру те веома значајне организације.

Дачић о пријему тзв. Косова у Франкофонију: То не значи да признају КиМ као државу
Министар спољних послова Ивица Дачић (Фото: Лола Ђорђевић)

Он је указао да је Франкофонија, велики мултилатерални скуп који се ове године одржава у Јерменији и где учествује 80-ак држава, што у својству сталних или придружених чланова или посматрача.

Осврћући се на објаве косовских званичника, да су добили статус придруженог члана и да је то велика победа њихове дипломатије, Дачић је истакао да је Франкофонија организација која не окупља само државе.

Данас је, како је додао и Луизијана добила статус, а из Канаде постоје два, три члана који су такође чланови Франкофоније.

„Статус придруженог члана практично добијају сви који изразе такву жељу и држве и региони. Поводом захтева Косова, 13 земаља сталних чланица, поднело Декларацију којом каже да је то што је Косово добило статус придруженог члана не значи да се признаје Косово као држава и да њихов став о Косову остаје непромењен“, пренео је министар.

Он је напоменуо да је и овај скуп искористио за низ билателарних састанака са низом земаља о темама које су за нас најважније као што је питање Косова.

„У нашим разговорима да представницима других држава постигли смо значајне договоре који се тичу нашег најважнијег питања, а то је питање територијалног интегритета и имамо велико разумевање од тих држава за позицију Србије. С обзиром да је велики број њих у перидоу од 10 година признао Косово са њима разговарамо да повуку признање и ти разговори су врло успешни“, навео је Дачић.

Он је додао да неће саопштавати са којим се све државама у том смислу преговара, како би „тај посао завршили до краја“.

„У сваком случају овде је присутан велики број земаља са којима смо причали и у Њујорку и ми те наше активности радимо и даље и очекујемо да у наредних месеци број држава које су признале Косово падне испод 100“, напоменуо је министар.

На овом мултилатералном скупу учествовало је око осамдесет држава у својству сталних чланова, придружених чланова или посматрача.

Танјуг

Коментари: