На Косову и Метохији крши се Резолуција Уједињених нација 1244 тако што се, у бази Бондстил, осим обуке косовских војника на тој «затвореној» територији америчке војне базе, врше и припреме за трансформацију косовских безбедносних снага у војску, упозорио је руски изасланик у ОЕБС-у Александар Лукашевич.

Лукашевич је указао да покушаји скретања са договореног пута решења за Косово и охрабривање амбиција Приштине за стварање квазидржаве, неће помоћи да се реши сукоб на Косову.

То неће решити ситуацију на Косову, већ ће, рекао је, само подстаћи тензије на Западном Балкану.

Обраћајући се на састанку Сталног савета ОЕБС-a у Бечу у четвртак увече, Лукашевич је оценио да је специјални суд у Хагу мало напредовао приликом рада на кривичном гоњењу бивших чланова ОВК за злочине за време и након рата на Косову.

«Они одговорни за гнусне злочине, као што је нелегална трговина људским органима, избегли су своју добро заслужену казну», рекао је Лукашевич, пренео је Тас.

Руски изасланик у ОЕБС- позвао је ту мисију на Косову и Метохији да хитно одговори на претње и злочине против Срба на КиМ и осудио «пасиван приступ» Кфора и Еулекса који су се, како је рекао, дистанцирали од обезбеђивања безбедности неалбанског становништва на КиМ.

Лукашевич је на састанку Сталног савета ОЕБС-а у Бечу у четвртак увече оценио да непристрасан и неутралан рад мисије ОЕБС постаје све важнији услед «изузетно компликоване ситуације у том региону».

Као један од кључних задатака мисије ОЕБС и њеног мандата навео је заштиту права и интереса неалбанског становништва, пре свега Срба.

Упозорио је и да агресивне изјаве и потези лидера косовских Албанаца против спрске владе охрабрују атмосферу некажњивости злочина против српског становништва јер су, нагласио је, крађа и злоупотреба њихове имовине, физички и вербални напади и вандализам и даље «рутинска појава на Косову».

«Нелегалне акције против српске деце и младих на југу региона, које су сада у порасту, нарочито су узнемирујуће. Мисија ОЕБС би требало одмах да реагује на такве инциденте и обезбеди да косовске власти казне оне који су криви», поручио је Лукашевич.

«Неактивност мисија ЕУ и НАТО на КиМ»

Истовремено Лукашевич је осудио, неактивност мисија ЕУ и НАТО на КиМ, «које су се дистанцирале од обезбеђивања безбедности неалбанског становништва на Косову», преноси Тас.

«Осуђујемо пасиван приступ међународних мисија у региону — мисије НАТО на Косову и Мисије владавине права ЕУ на КиМ», рекао је Лукашевич.

Тас подсећа и да је српски министар одбране Александар Вулин раније рекао да је КФОР био свестан недавних албанских провокација на северу Косова када је, наводи та агенција, «више од стотину косовских командоса упало у српске енклаве на северу Косова у супротности са међународним уговорима».

Лукашевич сматра да такво понашање подрива поверење Срба у мисију НАТО и међународне организације на КиМ.

Он је нагласио да су специјалне снаге косовске полиције упале у области насељене Србима у супротности са постојећим споразумима између Београда и Приштине «уз очигледан циљ вршења притиска на Србију».

Подсетио је и на инцидент од 26. марта на Косовској МИтровици, када су, како је навео, албанске специјалне снаге задржале у притвору и претукле директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, као и на убиство истакнутог српског политичара на КиМ Оливера Ивановића.

«Још једном, показали смо да ће покушаји да се превазиђу постојеће дугогодишње разике на КиМ само продубити косовску кризу», нагласио је Лукашевић.

Он је додао да Албанци на КиМ уживају подршку споља без обзира шта раде, као и да показују своју невољност да трагају за решењем за замрзнути конфликт, заједно са Београдом.

«Приштина се и даље ослања на застрашивање Срба у покушају да их протера из региона», упозорио је Лукашевич.

Танјуг

Тагови: ; ;