Због примене Шеријатског права у Ирану се и даље извршавају смртне казне чак и над малолетницима. Алтернатива је новчана одштета за породицу жртве, али то се не прихвата увек, пише «Дојче веле»

Не добијају сва извршена погубљења у Ирану званичну потврду, као на пример погубљење Зајнаб Зеканванд.

Смртна казна над овом 24-годишњом Курдкињом извршена је 2. октобра у западноиранском граду Урмији. Зајнаб је пре седам година наводно убила свог супруга. Она је тада на саслушању дала изјаву коју је касније повукла. Наиме, окривила је свог девера да је ножем убо њеног мужа њу а више пута силовао.

Према извештају Амнести интернешнала (АИ), девер је обећао Зајнаб Зеканванд да ће бити помилована уколико све призна. Према исламском закону, могуће је да породица жртве помилује убицу и захтева материјално обештећење. Но, уколико је ово обећање дао, оно је прекршено — породица њеног супруга је инсистирала на освети и извршењу смртне казне.

«Не смемо сада да верујемо да је породица жртве ођедном срећна», каже адвокаткиња Масумах Тахмасеби из Техерана у телефонском разговору за ДЊ. «Истина је да нисам била умешана у случај Зајнаб Зеканванд, али познајем друге породице које су донеле такве одлуке и због тога пате.»

Тешка борба против смртне казне у Ирану

Тахмасеби је једна од ретких адвокаткиња која се брине о малолетним осуђеницима на смрт; а тема смртна казна је веома осјетљива у Ирану. Најпознатији борци против смртне казне седе у затвору, као и адвокаткиња специјализована за људска права, Насрин Сотоудех која је добитница награде Сахаров, или пак Наргес Мохамади, заменица директорке иранског Центра за људска права.

Више од половине свих смртних казни које су забележене 2017. у свету извршено је у Ирану. Само прошле године — њих 507. Најмање њих петоро је у тренутку погубљења било малолетно. Иран је једина земља у свету у којој је могуће на смрт осудити и малолетнике. Казна се додуше извршава након што се напуни 18. година, осим ако не дође до помиловања.

При томе је Иран потписник Декларације УН о правима детета, према којој се свака особа испод 18 година старости третира као — дете.

Исламски закон у Ирану то види другачије. Јер, девојчице у Ирану већ са девет година могу бити позване на кривичну одговорност, а дечаци са 15.

Од тог узраста у Ирану деца већ могу легално да ступају у брак. 24 процента бракова у тој земљи склапају особе које још нису напуниле 18 година.

Зајнаб, која је погубљена 2. октобра, у брак је ступила са 15 година. Две године је живела заједно са својим супругом. Полиција је известила да је супруг тешко злостављао — и психички и физички. Током саслушања није имала адвоката.

Освета није правда

Већ почетком године је у северноиранском граду Носхару погубљена Махбубех Мофиди, а и овде је разлог било њено рано ступање у брак. Она је наводно са 16 година заједно са својим девером убила свог супруга, за којег је била удата већ са 13. И њен живот је након тога био у рукама породице њеног супруга, а ова се такође одлучила за — освету.

То пак нема никакве везе с правдом, казала је добитница Нобелове награде за мир Ширин Ебади. Ова правница и активисткиња за људска права је у интервјуу за ДЊ нагласила: «Освета није правда. Када неко у Ирану добије право на поравнање, то значи да има право да одлучује о слободи и смрти другог човека.»

Адвокаткиња Тахмасеби објашњава да су и породице убијених под притиском јер је све то заправо незаконито. «Ове породице размишљају на традиционалан начин. Када је супруг убијен а његова жена потврди да има однос са девером, онда је то за породицу превише. Она мисли о својој части, а након губитка драгог члана породице мора да донесе одлуку о животу и смрти друге особе. То је одлука која ће је пратити читав живот.»

Дискретна трансформација из смртне у новчану казну

Ова адвокаткиња каже како извештавање о таквим случајевима компликује потрагу за за хуманим решењем. Многе породице убијених би се, уколико би добиле ‘новчану одштету’, одлучиле против смртне казне.

Масумех Тахмасеби је још увек у сталном контакту са својим клијентом Бењамином Расулијем. Бењамин је имао 16 година када је осуђен на смртну казну због тога што је наводно убио свог пријатеља. Са ‘новцем за одштету’ адвокаткиња је успела да спречи извршење смртне казне. Овај, данас 27-годишњак, тренутно ради у једном фризерском салону у Техерану.

 

Тагови: ; ; ;