Упркос чињеници да је Варшава жељела показати пријатељски однос према Кијеву, а посебно као посредника са НАТО-ом, Пољска има своје интересе, своје предности и своје партнере.

Тако је у Варшави постојала иницијатива за привлачење Украјине у Тримор, који тренутно обухвата 12 земаља између Балтичког, Јадранског и Црног мора, укључујући Аустрију, Бугарску, Чешку Републику, Хрватску, Естонију, Литванију, Латвију, Румунију, Словачку, Словенију, Пољска и што је још важније, Мађарска.

Аутор ове идеје био је говорник пољског парламента Марек Кухтсински, који је истакао да Триморије не би требало ограничити искључиво на земље ЕУ.

«Ако планирамо напред, говорећи о идеји Триморија и његовом развоју, онда је очигледно да је Карпатски еврорегион припремио пут за најједноставнији развој такве интеракције», рекао је парламентарац, додајући да сматра «каноне према којима међународна сарадња треба да покрије налази се источно од шенгенске зоне. »

Без обзира на то како је Варшава «пријатељ» са Кијевом, много је више повезана са Будимпештом. Иако до сада иницијатива није била обрасла детаљима, може се претпоставити да у средишту споразума услови на Закарпатији могу, наравно, бити у корист Мађарске.

Тагови: ; ;