Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић саопштио је данас у Јеревану да је наша земља на састанку сталних чланова Међународне организације Франкофоније добила статус придруженог члана, саопштила је пресс служба Владе Србије.

Дачић је након завршеног првог дана XVII самита шефова држава и влада Франкофоније, на којем учествује 80 држава у својству сталних чланова, придружених чланова или посматрача, истакао да је наш пријем био једногласни, односно прихваћен од стране свих сталних чланова, којих има више од 50. 

То ће, како је оценио, свакако значити један корак напред у унапређењу нашег статуса и у даљем развоју сарадње у оквиру ове веома значајне мултилатералне организације.

Он је пренео да је поменути скуп искористио и за низ билатералних састанака са представницима више земаља, са којима је разговарао о темама које су нама најважније, као што је питање Косова.

С обзиром на то да су представници Косова, који су сада добили статус придруженог члана, рекли да је то велика победа дипломатије, Дачић је објаснио да је Франкофонија организација која не окупља само државе.

Ивица Дачић (Фото Лола Ђорђевић)

Према његовим речима, и Луизијана је данас, на пример, добила одређен статус, из Канаде постоје два-три региона који су такође чланови Франкофоније, Белгије и других земаља, с тим што статус придруженог члана добију оне државе и региони које изразе такву жељу.

У том смислу, како је истакао, поводом захтева Косова, 13 земаља сталних чланица поднело је декларацију, односно такозвану интерпретативну изјаву, у којој се каже да то што је Косово добило статус придруженог члана не значи да се оно признаје као држава и да њихов став о Косову и даље остаје непромењен.

У нашим разговорима с представницима других држава постигли смо веома значајне договоре који се тичу нашег најважнијег питања, а то је питање територијалног интегритета и имамо велико разумевање тих држава за позицију Србије, подвукао је Дачић.

Он је подсетио на то да је велики број тих држава у периоду од 10 година признало Косово и са њима разговарамо о томе да повуку признање, уз оцену да су ти разговори врло успешни.

Такође, како је напоменуо, у Јеревану је присутан велики број представника земаља са којима смо водили разговоре и у Њујорку, тако да Србија наставља са својим активностима. 

Дачић је пренео да очекује да ће до Нове године, односно у наредних неколико месеци, број држава које су признале Косово пасти испод 100.

Тагови: ; ;