Председник САД Доналд Трамп каже да амерички истражитељи у Турској покушавају да утврде шта се догодило са саудијским новинаром Џамалом Кашогијем, који је нестао 2. октобра у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу.

Америчке обавештајне службе су пресреле комуникацију између саудијских званичника. Они су планирали да ухвате Кашогија и да га одведу у Саудијску Арабију. Трамп каже да је разговарао са саудијским званичницма и са вереницом Џамала Кашогија.

«Ушао је и никада није изашао. Делује као да је нестао. Истражитељи су на терену. Радимо са Турском, али, искрено речено, радимо и са Саудијском Арабијом. Желимо да утврдимо шта се догодило», рекао је Трамп.

Група америчких сенатора позвала је Трампа да покрене истрагу о нестанку саудијског новинара која би могла да резултира санкцијама. Упитан да ли би блокирао извоз оружја у Саудијску Арабију, Трамп је одговорио да би такав потез био на штету САД.

«Саудијци троше 110 милијарди долара на војну технику… Не допада ми се идеја заустављања инвестиције од 110 милијарди долара у САД. А знате ли шта ће да ураде? Узеће тај новац и потрошиће га у Русији или Кини или на неком другом месту», истакао је Трамп.

Саудијски новинар Џамал Кашоги, иначе дописник Вашингтон поста, нестао је 2. октобра у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, где је отишао да среди документа за женидбу. Турске власти тврде да је Кашоги убијен у конзулату, а Саудијска Арабија то негира.

РТС

Тагови: ; ; ; ;