Цариградска патријаршија саопштила је да ће започети процес давања независности цркви у Украјини у односу на Руску православну цркву. Та одлука је саопштена након у четвртак одржаног редовног Синода, јавио је АП.

Из Цариградске патријаршије је саопстено да је укинута одлука из 1686. године, према којој је Кијевска митрополија предата Московској патријарсији.

Цариградска патријаршија укидањем те одлуке полазе право на цркву у Украјини, јавио је Спутњик.

Руски медији преносе и да је прес секретар патријарха Кирила да је та одлука легализација раскола и да представља катастрофалан потез којим је пређена црвена линија.

Руска православна црква је фактички «прекинула дипломатске односе» са Цариградском патријаршијом, наводи Спутњик.

Одлука Цариградске патријаршије да прихвати аутокефалност Украјинске цркве представља легализацију раскола и довешће до непоправљивих последица по православно хришћанство, изјавио је портпарол московског патријарха Кирила.

«Ово легализује раскол. Својим делима, Цариград је прешао црвену линију и катастрофално подрио јединство православља», рекао је портпарол Владимир Легојда.

Према његовим речима, Руска православна црква ће 15. октобра званично оценити потезе Цариградске патријаршије, која је саопштила да ће започети процес давања независности цркви у Украјини у односу на Руску православну цркву.

Тагови: ; ; ; ;