Постоји спремност да идеја о разграничењу између Косова и Србије остане на столу, иако се то на прву лопту допало малом броју званичника. То је за „Блиц“ рекао професор Лондонске школе економије и политике Џејмс Кер-Линдзи.

Тако овај стручњак за Западни Балкан тумачи најновије вести из Брисела да је Спољнополитички одбор Европског парламента великом већином гласова, уз усвојен Нацрт извештаја о Србији, усвојио и амандман који се односи на разговоре о могућој корекцији граница као делу решења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Према Кер-Линдзију, ЕУ прихвата две кључне ствари — да се односи између Србије и Косова морају нормализовати и, како је додао, што пре се то деси, биће боље за обе стране.

Друго, ЕУ схвата да није прикладно стати на пут споразуму између Београда и Приштине све док се испуњавају одређени услови, рекао је Кер-Линдзи.

Он истиче и да је велико питање да ли су обе стране заиста способне да постигну договор.

„Увек сам веровао да је нека врста територијалног споразума најлогичније решење за питање Косова“, нагласио је Кер-Линдзи.

Како је рекао, споразум Београда и Приштине био би велики корак напред за регионалну стабилност.

„Уколико се тиме буде управљало правилно, то би помогло стабилизацији Западног Балкана, а отворио би се и пут бржем чланству у ЕУ Београда и Приштине“, закључио је Кер-Линдзи за „Блиц“.

Тагови: ; ; ; ;